Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Čína sa dožaduje vysvetlenia: Prečo nás sleduje vláda USA?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska vláda dnes požiadala vládu USA, aby medzinárodnému spoločenstvu objasnila svoje sledovacie programy. Ide o prvý rozsiahlejší komentár Číny k informáciám o zbieraní údajov z telefonickej a internetovej komunikácie Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), ktoré zverejnil bývalý technický poradca americkej CIA Edward Snowden.

Čínska vláda sa k afére spočiatku vôbec nevyjadrovala, obmedzila sa na obvyklé konštatovanie, že Čína je jednou z najväčších obetí počítačových útokov vo svete. Podľa nemenovaných zdrojov bola jednou z príčin mlčania Číny aj jej snaha neohroziť vzťahy s USA, ktoré sa nedávno po summite oboch prezidentov začali zlepšovať.

Snowden v rozhovore pre hongkonský, v angličtine vychádzajúci denník South China Morning Post minulý týždeň povedal, že Američania sa zameriavali pri špionáži na Čínu a Hongkong. Medzi ich cieľmi bola okrem iných aj Čínska univerzita v Hongkongu, ako aj vládni úradníci, podnikatelia či študenti. 

Na dnešnom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí jednoznačne poprel tvrdenia, že Snowden je čínskym agentom. "To je úplný nezmysel," vyhlásil hovorca.

Agentúra Reuters uvádza, že rozhodnutie o prípadnom vydaní Snowdena do USA bude závisieť od centrálnej čínskej vlády, ktorá rozhoduje o diplomatických záležitostiach Hongkongu, kam sa občan USA uchýlil. Snowdenovým prípadom sa zaoberá ministerstvo spravodlivosti USA, ale zatiaľ voči nemu americké úrady nevzniesli žiadne obvinenie.

V prieskume, ktorý na svojej stránke urobil komunistický denník Global Times, sa až 98 percent ľudí vyslovilo za to, aby Čína odmietla vydať Snowdena do USA. "Nikomu neublížil. Jeho 'zločin' spočíva v tom, že upozornil na porušovanie ľudských práv zo strany americkej vlády," napísal denník vo svojom úvodníku. Upozornil tiež, že Snowdenovo vydanie by poškodilo aj obraz Hongkongu v zahraničí.

Snowden je podľa dostupných informácií stále na neznámom mieste v Hongkongu. Medzi kolegami bol Snowden (29) známy ako veľmi nadaný čudák - naozaj dobrý v práci s počítačom. Pracoval ako správca systému, preto mal široký prístup k serverom na NSA, obsahujúcim tajné informácie, a možno aj v iných úradoch tajných služieb Spojených štátov.

Predstavitelia USA stále nepoznajú rozsah toho, k čomu sa bol Snowden schopný dostať v databázach tajných služieb, ani neidentifikovali všetok tajný materiál, ktorý na počítači stiahol pred odchodom do Hongkongu.

Snowden mal previerku na prísne tajné informácie ešte predtým, ako v apríli začal pracovať pre firmu Booz Allen Hamilton. Podľa niektorých zdrojov ju získal vtedy, keď pracoval pre CIA. Takáto previerka zahŕňa aj skúšku na detektore lži.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu