Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z vodcu KĽDR fanúšik lyží? Kim Čong-un chce špičkové lyžiarske stredisko!

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: internet)

SOUL - Severokórejský líder Kim Čong-un v pondelok absolvoval inšpekciu lyžiarskeho strediska "svetovej triedy". Podľa informácií tamojších štátnych médií by stredisko mohlo byť funkčné do konca roka. Ponúkať by malo 110 kilometrov lyžiarskych trás, hotelov a heliport.

Mladý vodca počas návštevy vyzval robotníkov na dokončenie zariadenia do budúcej zimy, pričom poznamenal, že by bolo "ešte úžasnejšie, keby boli lyžiarskeho plochy pokryté snehom". Kim údajne nariadil aj výrobu lyžiarskeho príslušenstva a oblečenia, keďže podľa jeho odhadov krajinu už čoskoro zachváti "lyžiarska vlna".

Kim sa na inšpekciu vybral v čase príprav susednej Južnej Kórey na zimné olympijské hry v roku 2018, pričom sa špekuluje o spoločnom tíme rozdelenej krajiny. Reprezentanti Severnej a Južnej Kórey spoločne nastúpili na otvárací ceremoniál letných olympijských hier v Sydney v roku 2000 a taktiež v Aténach o štyri roky neskôr. Na OH v Pekingu (2008) a v Londýne (2012) sa však pre napäté vzťahy podobná situácia nezopakovala. Severokórejský režim navyše odignoroval juhokórejskú ponuku na spoločné organizovanie hier ako gesta dobrej vôle.

Kórejská ľudovodemokratická republika, ktorá si v roku 2015 pripomenie 70. výročie svojho založenia, funguje na stalinistickom princípe s dominantnou pozíciou vodcu. Od okolitého sveta izolovaná krajina má obrovské hospodárske problémy a väčšina 23-miliónovej populácie trpí nedostatkom základných potravín, ktoré tak musia dovážať zo zahraničia. Krajina navyše čelí sankciám OSN pre svoje vojenské aktivity. Severokórejské vedenie sa totiž sústreďuje na armádu, ktorá je jednou z najväčších na svete, a často slovne napáda svojho južného suseda. Napätie opätovne eskalovalo v marci, keď Kim pohrozil jadrovým útokom na USA. Situácia sa odvtedy upokojila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu