Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Maturita po rusky: Odpovede si študenti mohli nájsť na sociálnej sieti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Štátne maturity v Rusku dnes začali skúškami z ruštiny, nezaobišli sa ale bez škandálu. Kvôli časovému posunu sa totiž na internete objavili správne odpovede ešte v čase, keď najväčšia časť maturantov ešte spala. Tentoraz sa nad situáciou rozhneval aj premiér Dmitrij Medvedev.

"Občas ľutujem, že nemáme len jedno časové pásmo, pretože na Ďalekom východe zložili skúšky, samozrejme všetko vrhli na sieť a potom začalo opisovanie," posťažoval sa šéf vlády.

"Predtým sa znalosť jazyka preverovala plnohodnotne slohovou prácou, ale teraz je hlavnou úlohou len zaškrtnúť správne odpovede. Školáci prakticky prestali čítať. Načo aj, keď si ráno v deň skúšky možno na komunitných sieťach kúpiť správne odpovede?" povzdychla si televízia Rossija 24.

Komunitná sieť "VKontakte" na žiadosť ministerstva školstva načas zablokovala poldruha miliónu užívateľov prístup k maturitným otázkam a odpovediam. Úradníci ministerstva školstva hrozia, že hriešnikov vypátrajú a potrestajú: maturitu im zrušia a na reparát ich nepustia. Vlani takto potrestali 122 stredoškolákov.
 

"Pracujeme na tom, sledujeme všetky prípady. Zistiť identitu trvá hodinu až dve," vyhlásila Jekaterina Ščeglenková zo školskej správy na ruskom Ďalekom východe.

Jednotná štátna skúška, ako sa v Rusku štátnej maturite hovorí, predstavuje od roku 2009 nielen záverečné vysvedčenie zo strednej školy, ale v zásade aj "prijímačky" na vysoké školy. Na počte bodov získaných v terajších testoch závisia aj šance maturantov dostať sa na lepšiu univerzitu, a tak k vytúženému maximu sto bodov si niektorí vypomáhajú aj podfukom. Zabrániť im v tom sa snaží aj 30.000 takzvaných "spoločenských pozorovateľov".

Povinné sú skúšky z ruštiny a matematiky, ďalší jeden či dva predmety si maturant vyberá zo zoznamu deviatich predmetov; tradične najpopulárnejšie bývajú občianska náuka, fyzika a dejepis.

Stúpenci štátnych skúšok tvrdia, že testy vyrovnávajú šance stredoškolákov z veľkomiest a vidieka, a tiež znižujú korupciu pri prijímaní na vysoké školy. Naopak podľa kritikov štandardizácia znižuje intelektuálnu úroveň maturantov a korupciu neznižuje, len ju presúva z jednej oblasti školstva do druhej.

Tohtoročných skúšok, ktoré potrvajú až do 13. júna, sa zúčastňuje zhruba 860.000 študentov, vrátane asi 110.000 neúspešných absolventov z predchádzajúcich rokov. Všetky skúšky začínajú vždy o 10:00 miestneho času.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu