Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Západ Európy trápi silný chlad: Potrvá nezvyčajne dlho!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky meteorologický ústav v piatok oznámil, že nezvyčajne chladné počasie, ktoré aktuálne trápi väčšinu západnej Európy, potrvá až do júna.

Obyvatelia bohatých krajín sú už týždne ukrátení o slnečné žiarenie a teplé jarné teploty. Spôsobuje to rozsiahla tlaková níž nad severnou Európu, čoho dôsledkom je prílev studeného vzduchu. Takýto ráz počasia by sa podľa Francúzov nemal zmeniť ešte najbližších desať dní.

Paríž v piatok ráno hlásil iba štyri stupne Celzia, najnižšiu teplotu na 24. mája od začiatku meraní v roku 1887, vo Švajčiarsku zase zaznamenali sneženie, Holanďania zažívajú rekordne nízke teploty a v Nemecku zaznamenali o 50 percent menej slnečného žiarenia ako je priemer pre túto časť roka. Starý kontinent sa pritom stále iba spamätáva z dlhej a chladnej zimy, ktorá v strednej Európe trvala až do apríla.

Dnešné počasie na Slovensku

Premenlivá, prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo dážď, ojedinele búrky. Od cca 1800 m sneženie. Najvyššia denná teplota 13 až 18, na Kysuciach, Orave a Liptove okolo 11 st.

Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 4 st. Vietor južných smerov, na západe prevažne západný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu