Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Brnianske vraždiace monštrum dolapili: Američan (20) ušiel do rodnej krajiny!

Obvinený vrah Kevin Dahlgren
Obvinený vrah Kevin Dahlgren (Zdroj: Facebook)

BRNO - Polícia dnes na letisku vo Washingtone zadržala hľadaného nebezpečného Američana Kevina Dahlgren (20), ktorý je v Česku obvinený z vraždy štvorčlennej rodiny v Brne. Novinárom to dnes oznámil juhomoravský policajný riaditeľ Leoš Tržil. Motív činu nie je známy. Kriminalisti v súvislosti s prípadom hovoria o mimoriadnej brutalite.

Američan podľa hovorkyne ministerstva spravodlivosti Štěpánky Čechovej skončil po zatknutí v predbežnej väzbe, kde bude až do vydávacieho konania. Do dvoch mesiacov musí ministerstvo doručiť do USA žiadosť o Dahlgrenovo vydanie do ČR, kde mu hrozí až doživotný trest. "Motív nepoznáme. Je to pre mňa ťažko pochopiteľný motív. Nikdy som nič podobné nevidel," povedal k štvornásobnej vražde skúsený kriminalista Antonín Hrdlička, ktorý sa kauzou zaoberá.

Obeťou štvornásobnej vraždy sa stali v stredu manželia a ich dvaja takmer dospelí synovia. Odohrala sa v ich dome na Zatloukalovej ulici v Brne-Ivanoviciach. Kedy presne zomreli a ako, sa nevie. Do domu prišli v stredu okolo 22:00 hasiči, pretože z jeho garáže stúpal hustý dym. Cudzinec vraj v nej zapálil telá obetí.

Dahlgren bol ich príbuzný. Do Brna prišiel začiatkom mája. K činu podľa Hrdličky použil rôzne zbrane, no nie strelné. Vražda bola brutálna a medzi úmrtím obetí mohli byť časové oneskorenia. "Obete boli zavraždené postupne, teda sa zrejme nejedná o vraždu v afekte," uviedol Hrdlička.

Svedkovia hovoria o tom, že Američan usmrtil blízkych, u ktorých asi dva týždne býval, nožom. Potom vraj ich tela odniesol do garáže, zabalil do textílií a všetko zapálil. Polícia sa ale zatiaľ k tomu nevyjadrila. Mladík potom odišiel na letisko do Viedne. Nevie sa však, či taxíkom, vlakom alebo autobusom. Kriminalisti privítajú svedectvá ľudí, ktorí Dahlgrena pri jazde do Viedne zahliadli.

Z rakúskeho hlavného mesta odletel s najväčšou pravdepodobnosťou o 10:25 do Washingtonu, kde bol zadržaný bezprostredne po vystúpení z lietadla. Kriminalisti zistili, kde sa nachádza v čase, keď už sedel v lietadle. Informáciu ale nezverejnili, aby ho nevarovali. Aj v lietadle sa totiž pripájal na internet a sociálne siete.

"Bolo tu riziko, že by informácie o tom, že máme poznatky, že je na palube lietadla, mohol zistiť aj on, a mohlo by dôjsť k ohrozeniu lietadla," uviedol Tržil. O Dahlgrenovi ale informovali americkú políciu aj posádku lietadla. Američan bol vzápätí obvinený v ČR zo štvornásobnej vraždy a bol hneď vydaný medzinárodný zatykač. Hrdlička pochválil spoluprácu s policajnou centrálou Sirene v Rakúsku a styčným dôstojníkom americkej FBI v Prahe.

"Žiadosť o predbežnú väzbu Ministerstvo spravodlivosti Českej republiky podalo na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu a žiadosti o zabezpečenie predbežnej väzby menovaného, ​​ktoré dostalo od Mestského súdu v Brne dňa 23. 5. 2013 v popoludňajších hodinách," povedala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Čechová. Teraz má podľa nej úrad dva mesiace na vypracovanie a doručenie materiálov a žiadosti o Dahlgrenovo vydanie.

Polícia bude teraz pátrať nielen po motíve činu, ale bude sa zaoberať aj psychickým stavom páchateľa. Kauza je jednou z najväčších vrážd, ktorá sa na juhu Moravy za uplynulých 20 rokov stala. Dvaja zo zavraždených pôsobili v hudobnej skupine Ukulele orchestra ako Brna. Zavraždená žena bola manželkou jedného z nich, matka oboch usmrtených mladíkov a učiteľkou základnej školy.

USA svojich občanov na trestné stíhanie do zahraničia zvyčajne nevydávajú. Podobná prax sa ale používa po celom svete, český trestný zákonník tiež vylučuje vydanie občana na trestné stíhanie či väznenie do cudziny (s výnimkou takzvaného eurozatykača). Z poslednej doby je známy napríklad prípad Američanky Amandy Knoxovej, ktorú v roku 2009 taliansky súd poslal na 26 rokov do väzenia za vraždu britskej študentky Meredith Kercherovej. Pri odvolacom konaní bola Knoxová zbavená pre nedostatok dôkazov viny, prepustená z väzenia a následne odišla domov do USA. Teraz sa v Taliansku ale chystá na príkaz kasačného súdu obnovenie prípadu, Taliani ale nemajú príliš nádej podozrivú Američanku súdiť priamo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu