Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tornádo v Oklahome zasiahlo 33 000 ľudí

Oklahomské tornádo bolo najsilnejšie z päťbodovej stupnice
Oklahomské tornádo bolo najsilnejšie z päťbodovej stupnice (Zdroj: SITA)

MOORE - Ničivé tornádo, ktoré sa v pondelok prehnalo americkým štátom Oklahoma, poškodilo alebo zničilo 1 200 obytných domov a celkovo postihlo 33-tisíc ľudí. Aktualizované údaje vo štvrtok zverejnili predstavitelia tamojšej vlády a pohotovostných zložiek.

Tie v súvislosti s katastrofou na predmestí Oklahoma City naďalej evidujú 24 mŕtvych vrátane deviatich detí, zatiaľ čo počet zranených sa zvýšil na 377. Tornádo tak bolo jedným z najhorších na území Spojených štátov za posledné roky, pričom sa predpokladá, že škody na majetku by mohli dosahovať až dve miliardy dolárov (1,55 mld. eur).

"Dúfame a modlíme sa, aby tieto čísla zostali stabilné a nestúpali," povedala oklahomská guvernérka Mary Fallinová na tlačovej konferencii v meste Moore pri Oklahoma City, kde malo tornádo najhoršie následky.

Vzdušný vír s rýchlosťou dosahujúcou 320 kilometrov za hodinu zdemoloval budovy v pásme dlhom 27 kilometrov, kde sa okrem obytných domov nachádzali aj dve školy a nemocnica. Pred katastrofou v meste žilo približne 56-tisíc obyvateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu