Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kontroverzné FOTO najmocnejšej ženy sveta: Merkelovej tajomná minulosť!

Merkelová na fotke z roku 1972 v komunistickej uniforme.
Merkelová na fotke z roku 1972 v komunistickej uniforme. (Zdroj: Daily Mail)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová odmietla tvrdenia autorov jej nedávno vydanej biografie, že v časoch Nemeckej demokratickej republiky bola tajomníčkou komunistickej mládežníckej organizácie FDJ pre agitáciu a propagandu. Uviedla to v rozhovore pre štvrtkové vydanie magazínu Stern, z ktorého dnes vyšli úryvky. Kniha Das erste Leben der Angela M. (Prvý život Angely M.) vyvolala v Nemecku živú diskusiu o politických postojoch dnes najmocnejšej ženy sveta pred pádom železnej opony.

Günther Lachmann a Ralf Georg Reuth, redaktori denníkov Die Welt a Bild, v nej na základe nových dokumentov a rozhovorov s dobovými svedkami ukazujú, že Angela Kasnerová, ako sa kancelárka za slobodna volala, nebola len nepolitickou vedkyňou a nebola zástankyňou nemeckého zjednotenia, ako sa doteraz javilo.

Ctižiadostivá fyzička podľa nich patrila ešte v roku 1989 k zástancom demokratického socializmu, ktorý razil sovietsky vodca Michail Gorbačov pod heslami glasnosť a prestavba. Bola vraj tiež bližšie komunistickému systému NDR, než bolo doteraz známe. Autori tvrdia, že vo svojom inštitúte východonemeckej Akadémie vied pôsobila ako tajomníčka FDJ pre agitáciu a propagandu.

Merkelová však v rozhovore pre Stern odkázala na svoje staršie interview, v ktorom povedala, že u tejto obdoby československého Socialistického zväzu mládeže pôsobila od polovice 80. rokov ako tajomníčka pre kultúru. "Čo som vtedy odpovedala k dobám vo FDJ, platí aj dnes. Nemám nič ďalšie, čo by som k tomu dodala," poprela nepriamo tvrdenie knihy, že bola agitátorkou FDJ.

Na východonemeckej mládežníckej organizácii ale našla aj pozitívne stránky. "Áno, FDJ bola súčasťou systému v NDR, ale bol to tiež priestor pre spoločné akcie, návštevy divadiel a diskusie," uviedla.

Samotná diskusia v Nemecku o jej minulosti necháva vraj Merkelovú v kľude. "Tridsaťpäť rokov existencie NDR je súčasť môjho života. Verejný záujem o moju osobu a moju minulosť patrí tiež k môjmu úradu - to považujem za samozrejmé," poznamenala kancelárka. Odmietla však hodnotiť túto knihu aj ďalšie, ktoré o nej krátko pred jesennými parlamentnými voľbami vychádzajú.

Autorom týchto biografií aspoň odkázala, že by sa mali detailne zoznámiť s historickými reáliami. "Kto hovorí o živote iných, potrebuje schopnosť vcítiť sa a musí rozumieť dejinným súvislostiam," uviedla Merkelová, ktorá to vraj spoznala sama na vlastnej koži.

Dlho údajne nechápala pocity revolučnej generácie roku 1968 v západnom Nemecku a jej význam. "V diskusii o minulosti (bývalého ministra zahraničia) Joschku Fischera ako pouličného výtržníka som mu v roku 2001 odporučila, že za to mal činiť pokánie. Niektorí z SPD a Zelených (vtedajších vládnych strán) sa tomu smiali," opísala kancelárka.

"Pouličné boje považujem dodnes za zlé, ale dnes už viem, prečo sa vtedy smiali. Vedeli totiž, že som študentské hnutie nezažila a zjavne považovali za domýšľavé, ako hodnotím históriu študentského hnutia, ich históriu," konštatovala Merkelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu