Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Rathova kolegyňa kúpila byt za 12 miliónov Kč: Neuviedla, kde naň zarobila

David Rath
David Rath (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Pravá ruka stíhaného bývalého českého hajtmana Davida Ratha, Johana Novotná, porušila zákon o konflikte záujmov. Neodovzdala totiž povinné majetkové priznania, čo jej ako bývalej vysokopostavenej úradníčke Stredočeského kraja zákon prikazuje.

Pritom má čo vysvetľovať: v čase, keď pracovala na stredočeskom hajtmanstve, si zaobstarala luxusný byt za 12 miliónov korún (461.500 eur). Nedokáže však vierohodne vysvetliť, kde naň vzala, napísal dnes spravodajský portál Lidovky.cz.

Server Lidovky.cz. narazil na informácie o byte Novotnej, keď sa bližšie zaujímal o úradníkov spätých s kauzou okolo bývalého stredočeského hajtmana Ratha, ktorý je vo väzbe.

Ako vyplýva z katastra nehnuteľností, bývalá vedúca odboru verejných zákaziek Stredočeského kraja kúpila na jar 2009 za 11,9 milióna korún byt s veľkosťou 120 štvorcových metrov. Na druhom poschodí domu v blízkosti Riegerových sadov v pražskej štvrti Žižkov má štyri izby, dve kúpeľne, kuchyňu, predsieň a balkón.

Nie je jasné, ako si 29-ročná žena na prepychový byt zarobila. Len rok pred nákupom doštudovala Vysokú školu finančnú a správnu. Podľa obchodného registra má od roku 2006 tri percentá v nemeckej farmaceutickej spoločnosti Pharmexx - tú spoluvlastní Rathova priateľka Olga Rühle, od ktorej si poslanec prenajíma kanceláriu za najvyššiu možnú sumu.

Od februára do novembra 2008 Novotná navyše figurovala v predstavenstve firmy Executive Project Group, predchodkyne ML Compet namočenej v kauze Rath, ale tam si peniaze nezarobila.

Polícii pri vypočúvaní priznala, že bola v dennodennom kontakte v konateľkou firmy Luciou Novanskou, ktorá čelí v kauze Rath obvineniu. Viac však neprezradila, pretože si na veci "nápadne často" nespomenula, uviedli Lidovky.cz.

Kriminalisti sa jej napríklad pýtali na zákazku na opravu Buštěhradského zámku, ktorá je podľa štátneho zástupcu predražená najmenej o 16 miliónov českých korún. Podľa obžaloby však Novotná nebola schopná odpovedať a uviedla, že si "konkrétne nespomína".

Na zákazky v Stredočeskom kraji, z ktorých určité teraz vyšetruje polícia, dohliadala od decembra 2008, keď ju Rath priviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu