Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Parlamentné voľby v Bulharsku vyhrala strana GERB

Parlamentné voľby v Bulharsku
Parlamentné voľby v Bulharsku (Zdroj: SITA)

SOFIA - Bývalá vládnuca konzervatívna strana Občania za európsky vývoj Bulharska (GERB) zvíťazila v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku. Potvrdila to prognóza rakúskeho ústavu na prieskum verejnej mienky SORA, ktorý si na nezávislé sčítanie hlasov vyžiadala bulharská opozícia, aby zabránila podvodom.

Podľa odhadov rakúskeho inštitútu získala strana GERB 30,5 percenta hlasov. Na druhom mieste sa so ziskom 26,2 percenta hlasov umiestnila Koalícia za Bulharsko (KB), v ktorej dominujú socialisti (BSP).

Štvorpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu prekonali len dve ďalšie strany. Je to liberálne Hnutie za práva a slobody (DPS), ktoré v prvom rade zastupuje záujmy tureckej menšiny a dostalo 11 percent hlasov, ako aj nacionalistická a xenofóbna Strana Ataka (7,3 percenta).

V 240-člennom parlamente by na základe tejto prognózy mala GERB 99 kresiel, KB 83, DPS 35 a Strana Ataka 23.

K podobným výsledkom dospeli aj rôzne bulharské inštitúty. Podľa predstaviteľa SORA je "veľmi nepravdepodobné", že oficiálne výsledky volieb, ktoré zverejnia dnes, sa budú od prognóz zásadne odlišovať. Keďže žiadna strana nedosiahla v parlamente absolútnu väčšinu, vytvorenie novej vlády bude veľmi ťažké a zložité.

Bývalá ministerka regionálneho rozvoja Liljana Pavlovová nevylučuje, že GERB môže znova vytvoriť menšinovú vládu. Šéf Strany Ataka Volen Siderov povedal, že je pripravený vstúpiť do vlády, ale od GERB zatiaľ nedostal žiadnu ponuku.

Aj DPS naznačila svoju pripravenosť na širokú koalíciu. Podľa jej predstaviteľov by v nej mohli byť zastúpené aj strany, ktoré sa nedostali do parlamentu. Líder socialistov Sergej Stanišev v nedeľu zdôraznil, že je dokonca ochotný spojiť sa so Stranou Ataka, len aby sa GERB nedostala k moci.

V Sofii došlo v nedeľu večer k stretom medzi políciou a asi stovkou ľudí, ktorí sa zhromaždili pred Palácom kultúry, kde sa nachádza tlačové stredisko pre novinárov a mali tam prísť najvýznamnejší predstavitelia krajiny. Demonštranti opakovane skandovali "Mafia!" a niektorí hádzali kamene a fľaše. Situácia sa nakoniec upokojila a polícia nikoho nezatkla, informovala televízia BNT.

Mnoho Bulharov je nespokojných s nízkymi platmi a neustálou infláciou. Obyvatelia sa cítia zradení prísľubmi, že vstup do EÚ im prinesie lepší život. V súčasnosti žije v Bulharsku viac než 22 percent ľudí pod oficiálnou hranicou chudoby. Miera nezamestnanosti podľa oficiálnych štatistík predstavuje 12 percent, experti však naznačujú, že reálna miera je viac než 18 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu