Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Zákon o homosexuálnych manželstvách sa vracia v Británii do parlamentu

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Legislatíva, ktorá povoľuje uzatváranie homosexuálnych manželstiev, sa v pondelok vracia do dolnej komory britského parlamentu. Premiér David Cameron tak môže utrpieť ďalšiu porážku, keďže časť poslancov jeho Konzervatívnej strany s týmto zákonom nesúhlasí.

Časť konzervatívcov chce podporiť dodatok, ktorý umožní civilné zväzky aj pre heterosexuálne páry, čo by vyžadovalo ďalšie úpravy a celú legislatívu by to oddialilo. Opozičná Labouristická strana tento dodatok pravdepodobne taktiež podporí. Druhá časť Konzervatívnej strany na čele s Cameronom, ako aj koaličná Liberálna strana, sú za zákon o homosexuálnych sobášoch v pôvodnom znení.

Cameronova vláda návrh legislatívy predstavila ešte v decembri. Prisľúbila pritom, že povinnosť uzatvárať manželstvá pre osoby rovnakého pohlavia sa nebude týkať anglikánskej cirkvi. Ostatné náboženské spolky pritom takisto budú môcť požiadať o udelenie výnimky.

Britské homosexuálne páry môžu uzatvárať civilné partnerstvá už od roku 2005. V porovnaní s klasickými manželstvami majú pritom z legálneho hľadiska identické práva. Aktivisti však namietajú, že keďže nejde o "manželstvá" a zahraničí im ich často neuznávajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu