Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Obrovský výbuch sopky na Filipínach: Skaly veľké ako autá zabili turistov!

Sopka Mayon
Sopka Mayon (Zdroj: SITA)

MANILA - Aktívna filipínska sopka Mayon dnes začala zo seba chrliť skaly a obrovský kúdol popola. Odniesli si to piati ľudia, ktorí neprežili exkurziu na jej vrchol. V čase výbuchu sa na sopke nachádzalo asi 30 horolezcov a sprievodcov. "Najnovšie správy hovoria o piatich mŕtvych a siedmich zranených," informoval zástupca miestnych úradov Eduardo del Rosari.

Horolezci a ich filipínski sprievodcovia strávili noc táborením v dvoch skupinách a na úsvite mali v pláne vystúpiť na vrchol, keď ich prekvapil náhly výbuch. Sprievodca Kenneth Jesalva miestnej televízii povedal, že na nich padali skaly veľké ako izba, ktoré zabili a zranili členov jeho skupiny. Niektorí z nich boli v kritickom stave. Jesalva sa poponáhľal späť do základného tábora, odkiaľ privolal pomoc.

Medzi mŕtvymi boli traja Nemci, ich filipínsky sprievodca a ďalší cudzinec. Zranených ľudí musia z kopca zniesť, pretože nedokážu chodiť. Rakúsky horolezec a dvaja Španieli utrpeli iba odreniny. Podľa guvernéra provincie Albay Joeya Salcedy na ľudí padali skaly veľké ako autá a záchranné tímy budú pracovať dovtedy, kým všetkých nezlania a neprevezú vrtuľníkmi.

Mayon je jedným z najaktívnejších filipínskych vulkánov a podľa úradov začal chrliť kamene a popol po zhruba trojročnom období relatívneho pokoja. Takmer dokonale symetrický vulkán je považovaný za jednu z najkrajších sopiek sveta. Jeho vrchol je vo výške 2462 metrov nad morom. Podľa filipínskych geológov je však tiež jedným z najnebezpečnejších vulkánov - za posledných 400 rokov vybuchol približne päťdesiatkrát.

Doteraz poslednú aktivitu prejavila sopka v roku 2010, keď úrady evakuovali tisíce obyvateľov okolia a osemkilometrový okruh okolo hory pokryla vrstva popola. Kvôli súčasnej erupcii zatiaľ žiadna evakuácia nie je v pláne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu