Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Prezident Zeman skritizoval rely a navrhol zákaz nebezpečných športov

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v rámci Dekády akcií pre bezpečnosť cestnej premávky skritizoval automobilové rely. Podľa neho prinášajú smrť účastníkom pretekov aj divákom, a preto navrhuje ich zákaz či obmedzenie. Informoval o tom dnes spravodajský portál Novinky.cz.

Zeman uviedol, že v minulosti podporil svojou záštitou celý rad rôznych akcií, s výnimkou záštity nad Barum Ralley.

"Pretože sa domnievam, že je to športové odvetvie, ktoré vedie k mnohým smrteľným úrazom ako vodičov, tak divákov. A čo je horšie, vedie k tomu, že televízni diváci týchto prenosov nadobudnú presvedčenie, že aj oni sú majstri sveta a že keď si sadnú za volant, môžu jazdiť rovnako, ako sa jazdí na rely," povedal Zeman na videu.

Prezident preto tvrdí, že v Českej republike by mali byť zakázané alebo obmedzené také športy, ktoré "vedú k množstvu smrteľných úrazov, k tomu, že desiatky mladých ľudí v priamom i nepriamom dôsledku ich konania zomrú a zmaria tak svoj život".

Dekáda akcií pre bezpečnosť cestnej premávky 2011-2020 si dáva za cieľ redukovať počty obetí v cestnej premávke. V optimálnom prípade môže dôjsť v priebehu rokov 2011-2020 ku kumulovanej celosvetovej redukcii obetí až o päť miliónov a v prípade počtu ťažko ranených osôb až o 50 miliónov, dodali Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu