Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dráma na Zambezi: Hroch drvil muža v čelustiach, krv tiekla potokom!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: natgeotv.com)

LONDÝN - Ako by som zrazu ohluchol a oslepol, opísal Paul Templer útok hrocha na juhoafrickej rieke Zambezi, pri ktorom sa ocitol v jeho papuli. Výpadu zvieraťa pritom nič nenasvedčovalo, napísal v sobotu s odkazom na mužovu výpoveď portál guardian.co.uk.

"Ten deň som vzal na výpravu v kajakoch klientov a troch sprievodcov v zácviku - Mika, Bena a Evansa," opísal Templer okamih pred útokom. "Silná rana, ktorú som za sebou zacítil, ma prekvapila."

"Otočil som sa zrovna v čase, keď bol Evans vymrštený z lode a letel vzduchom. Jeho loď s dvoma klientmi, ktorí boli stále v nej, sa napoly zdvihla z vody na chrbte obrovského hrocha," povedal. Na ostatných sprievodca zakričal, aby sa s turistami uchýlili na neďalekú skalu, a vydal sa na pomoc Evansovi.

Keď sa ale po Evansovi chcel natiahnuť, zmizol v temnote. "Cítil som, že mám nohy vo vode, ale horná polovica tela bola takmer suchá. Bol som lapený v niečom slizkom. Vnútri bol strašlivý sírny zápach podobný skazeným vajciam a cítil som ohromný tlak na hruď," vypovedal s tým, že útok sa odohral pod vodou.

Paul Templer
Zobraziť galériu (2)
Paul Templer  (Zdroj: natgeotv.com)

Keď hroch nakoniec otvoril čeľuste, podarilo sa mu uniknúť. Snažil sa doplávať k Evansovi, ale zviera ho opäť schytilo a stiahlo pod vodu. "Nikdy som nepočul o hrochovi, že by takto útočil opakovane. Jednoducho ma chcel zabiť."

"Zase sme sa ponorili pod vodu na dno, všetko stíchlo," opísal. "Krv z môjho tela crčala a vo mne prevládol pocit odovzdanosti. Nemám ani potuchy, ako dlho sme boli pod vodou - čas v hrošej papuli uteká veľmi pomaly."

Zviera ho ale nakoniec vypľulo a na hladine na neho čakal v kajaku Mike, ktorému sa podarilo dopraviť Templera do bezpečia. "Nevyzeral som dobre. Moja ľavá paža bola na padrť, krv mi tiekla zo zranenia na hrudi a keď Mike prezeral chrbát, objavil ranu tak hlbokú, že boli vidieť pľúca."

Vďaka prvej pomoci a tomu, že neďaleko bol na výcviku lekársky tím, prežil transport do nemocnice, kde ho doktori zachránili. Okrem iného mu napočítali 40 zranení po uhryznutí. Najskôr sa zdalo, že príde o obe ruky a chodidlo. "Nakoniec nemám len ľavú ruku, zvyšok zvládli dať dohromady," povedal.

Templer na rozdiel od Evansa prežil, jeho telo záchranári našli po dvoch dňoch. Prežil tiež hroch, ktorého chceli lovci po útoku zabiť. Templer je presvedčený, že sa so zvieraťom potom ešte raz stretol. Bolo to vraj po dvoch rokoch na tom istom mieste. Vynoril sa vedľa jeho kanoe a potom zmizol pod hladinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu