Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémny dôkaz tlaku: Dvaja školáci (†15, 13) sa zabili kvôli domácim úlohám!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

PEKING – Dvaja dospievajúci chlapci vo východnej Číne spáchali v posledných dňoch samovraždu, keď sa im nepodarilo dokončiť domáce úlohy. Informovali o tom štátne médiá, podľa ktorých ide o extrémny dôkaz tlaku, akému sú školáci v krajine vystavovaní.

Čínsky školský systém je nesmierne súťaživý, stavia na mechanickom memorovaní veľkého množstva faktov a skladania skúšok potrebných pre budúcu kariéru a život. Školáci trávia v laviciach priemerne 8,6 hodiny denne a niekoľko ďalších hodín im zaberie vypracovanie domácich úloh.

S nimi si neporadil chlapec (†15) v meste Nan-ťing, metropole provincie Ťiang-su, ktorý sa zabil skokom z okna. Z rovnakého dôvodu spáchal v rovnakom meste samovraždu obesením chlapec (†13). "V liste na rozlúčku napísal svojim rodičom, že ich nesmierne miluje, je mu to veľmi ľúto, a nech mu na hrob nosia jeho obľúbené ľalie," napísala miestna tlač.

Čím ďalej tým viac rodičov v Číne sa sťažuje na dôraz, aký miestne školy kladú na nutnosť mechanicky si zapamätať značné objemy vedomostí, a na skostnatelý vzdelávací systém. "Testy sú dôležitým spôsobom hodnotenia, ak nie jediným, pre študenta, ktorý sa chce dostať na strednú školu," komentoval to v denníku China Daily Siung Ping-čchi z pekinského Výskumného ústavu vzdelávania pre 21. storočie. "Teda je len prirodzené, že učitelia dávajú veľa domácich úloh."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu