Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Benedikt XVI. sa vrátil do Vatikánu: Privítal ho nový pápež František

Benedikt XVI. a František
Benedikt XVI. a František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Emeritný pápež Benedikt XVI. sa dnes po prvý raz od svojej abdikácie vrátil do Vatikánu, kde mieni žiť v ústraní v bývalom kláštore.

Po prílete na heliport vo Vatikánskych záhradách Benedikta XVI. uvítal jeho nástupca na pápežskom stolci František. Od odstúpenia z úradu 28. februára sa 86-ročný emeritný pápež zdržiaval v pápežskej letnej rezidencii Castel Gandolfo, ležiacej 30 kilometrov južne od Ríma.

Dnes sa vrátil naspäť do Vatikánu, aby sa presťahoval do svojho nového domova v priestoroch bývalého kláštora vo Vatikánskych záhradách, ktorého prízemnú časť zrenovovali a uspôsobili pre jeho potreby. Asistovať mu budú štyri rehoľné sestry a jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

"Benedikt je šťastný, že je späť, pretože je zvyknutý na život vo Vatikáne," komentoval jeho návrat vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Benedikta v jeho novom domove privítal pápež František. Obaja sa potom pomodlili v kaplnke, ktorá je súčasťou kláštorného komplexu. Išlo o ich druhé vzájomné stretnutie od voľby nového pápeža z 13. marca.

Krátko pred svojím odstúpením Benedikt vyhlásil, že zvyšok svojho života chce stráviť v modlitbách ukrytý pred svetom. Prisľúbil pritom, že sa nebude pokúšať ovplyvňovať rozhodnutia svojho nástupcu.

Vatikán opakovane poprel medializované správy, podľa ktorých sa Benediktov zdravotný stav v poslednej dobe veľmi zhoršil. Podľa Lombardiho emeritný pápež netrpí nijakým konkrétnym ochorením, ale len následkami staroby a únavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu