Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pápež kritizoval diktatúru ekonomiky a kult peňazí

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František dnes razantne vyzval na reformu globálneho finančného sektora a odsúdil bezcitnú "diktatúru ekonomiky".

"Peniaze majú slúžiť, nie vládnuť," povedal veľvyslancom vo Vatikáne vo svojom prvom významnom prejave o financiách od svojho zvolenia v marci. Súčasne vyzval štáty sveta, aby prevzali väčšiu kontrolu nad svojimi ekonomikami a ochraňovali najslabších, pretože kríza zhoršila životy miliónov ľudí v bohatých aj chudobných krajinách.

Hospodárska kríza vyvolala strach a zúfalstvo, zmenšila radosť zo života a zvýšila výskyt násilia a chudoby, keďže sa viac ľudí pokúša prežiť "nedôstojnými" spôsobmi, citovala pápeža agentúra Reuters.

"Je potrebná finančná reforma v etickej oblasti, ktorá by následne vyvolala hospodársku reformu v prospech všetkých," konštatoval pápež.

"Vytvorili sme nové modly. Uctievanie zlatého teľaťa si našlo nový a bezcitný obraz v kulte peňazí a diktatúre ekonomiky, ktorá je beztvárna a chýba jej akýkoľvek skutočne humánny cieľ," pokračoval. Odkazoval na Druhú knihu Mojžišovu, v ktorej Izraeliti uctievali zlaté teľa, zatiaľ či Mojžiš vystúpil na horu Sinaj, kde prijal desatoro prikázaní.

Aj keď Františkov predchodca Benedikt XVI. tiež vyzýval na zmeny v ekonomických systémoch, robil to zvyčajne na príliš intelektuálnej úrovni. František podľa agentúry Reuters vyjadril svoje osobné názory, ktoré nadobudol počas života medzi chudobnými v Latinskej Amerike.

"Zatiaľ čo príjmy menšiny ľudí narastá geometrickým radom, príjem väčšiny sa drobí... Táto nerovnováha je výsledkom ideológií podporujúcich absolútnu autonómiu trhov a finančných špekulácií, a tak sa odpiera právo na kontrolu štátov, ktoré majú zabezpečovať spoločné dobro," dodal pápež.

V súvislosti s finančnými trhmi povedal, že "vznikla nová, neviditeľná a niekedy virtuálna tyrania, ktorá si jednostranne a nenapraviteľne vynucuje vlastné zákony a pravidlá." Hodnota ľudí je v mnohých prípadoch posudzovaná podľa ich výšky spotreby, zdôraznil.

Pápež reagoval na rastúce obavy z globálnej krízy, ktorá pripravila milióny ľudí o prácu a prinútila ich byť závislými na neistých, krátkodobých pracovných príležitostiach.

František, ktorý počas júlovej návštevy Brazílie v navštívi aj jednu z najchudobnejších štvrtí v Riu de Janeiro, vyzval tých, ktorí sú pri moci, "aby naozaj slúžili spoločnému dobru svojich občanov" a finančných lídrov, aby "nezabúdali na etiku a solidárnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu