Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Brusel zakáže pesticídy, ktoré zabíjajú včely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia plánuje zákaz troch druhov pesticídov, ktoré podľa vedcov ročne zabijú milióny včiel. V pondelok sa na tom zhodli členské štáty európskej dvadsaťsedmičky. Otvorila sa cesta k tomu, aby rozhodnutie zaviedol do praxe výkonný orgán EÚ Európska komisia. Moratórium na používanie a predaj vybraných druhov pesticídov bude platiť dva roky. Za toto rozhodnutie hlasovalo 15 členských krajín, proti bolo 8 a štyria zástupcovia sa zdržali.

Zákaz sa týka takzvaných neonikotínoidových chemikálií, ktoré majú podľa niektorých štúdií na svedomí celosvetový rapídny úbytok populácie včiel vrátane takzvaných divých druhov vyskytujúcich sa vo voľnej prírode. Farmári však tvrdia, že na to neexistuje dostatočné množstvo dôkazov. Moratórium na ich používanie by sa malo začať 1. júla tohto roka a predbežne sa skončí v roku 2015.

Eurokomisár pre zdravie Tonio Borg rozhodnutie privítal a podľa vlastných slov je pripravený "urobiť všetko pre naše včely". Tie podľa jeho výpočtov okrem ekologického majú pre úniu aj hospodársky význam. Odhaduje sa, že európskemu poľnohospodárstvu prinesú každoročne asi 22 miliárd eur.

Nikotín je látka vyskytujúca sa napríklad v cigaretách, nie je však škodlivá len pre ľudí, ale aj pre hmyz. Neonikotínoidy sú chemikálie založené na nikotíne, ktoré napádajú nervový systém hmyzu, cicavcom však škodia menej. Neonikotínoidy sa často neaplikujú do pôdy, ale obaľujú sa nimi semená ešte pred ich výsadbou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu