Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pravda o vojne v Afganistane: USA si kupujú moc balíkmi peňazí!

Afganský prezident Karzaj dostáva vraj od CIA veľké balíky peňazí. Zobraziť galériu (2)
Afganský prezident Karzaj dostáva vraj od CIA veľké balíky peňazí. (Zdroj: int, sita)

KÁBUL - Po viac ako desaťročie putovali zhruba každý mesiac do úradu afganského prezidenta Hamída Karzaja zväzky amerických dolárov napchatých do kufríkov, batôžkov a príležitostne aj do igelitových tašiek čoby láskavosť americkej CIA. Ku Karzajovi sa tak preliali desiatky miliónov dolárov, uvádzajú terajší i bývalí poradcovia afganského prezidenta, napísal denník The New York Times.

"Hovorili sme tomu 'tieňové peniaze'," povedal Chalíl Roman, ktorý slúžil ako šéf Karzajovho štábu v rokoch 2002 až 2005. "Prichádzali tajne a tajne sa tu nechávali."

CIA, ktorá sa k tomuto článku odmietla vyjadriť, je známa tým, že podporovala niektorých príbuzných a blízkych poradcov Hamída Karzaja. Ale nové výpovede o nikde nezaznamenanej hotovosti dodávanej priamo do prezidentovho úradu ukazujú, že platby sa odohrávali v širšom meradle a mali oveľa väčší dopad.

Okrem toho existujú len mizivé dôkazy, že by sa za tieto platby kúpil vplyv, o aký CIA usilovala. Namiesto toho, ako hovoria niektorí americkí činitelia, tieto peniaze podporovali korupciu a zvyšovali moc šéfov bojujúcich strán, čo podkopáva stratégiu amerického odsunu z Afganistanu.

"Najväčším zdrojom korupcie v Afganistane boli Spojené štáty," nechal sa počuť jeden americký činiteľ. USA však nie sú jediné, kto dodáva hotovosť afganskému prezidentovi. Pred niekoľkými rokmi Karzaj priznal, že Irán pravidelne odovzdáva tašky peňazí jednému z jeho vrchných poradcov.

V tej dobe, teda v roku 2010, americkí oficiálni činitelia skočili po týchto platbách ako po dôkaze agresívnej iránskej kampane, ako si kúpiť vplyv a otráviť afganské vzťahy s USA. Čo ale Spojené štáty nepovedali, bolo to, že aj CIA v tej dobe hrala o prezidentský palác s pomocou hotovosti - a na rozdiel od Iráncov v tom pokračuje.

Americkí a afganskí činitelia zasvätení do platieb uvádzajú, že hlavným zmyslom poskytovania peňazí bolo udržať si prístup ku Karzajovi a jeho vnútornému kruhu a zaistiť si tak vplyv agentúry na prezidentský palác, ktorý má ohromnú moc v rámci afganskej vysoko centralizovanej vlády. Všetci zasvätení oficiálni činitelia hovorili o peniazoch len pod podmienkou anonymity.

Nie je jasné, či Spojené štáty dostávajú, za čo platia. Zdá sa, že ochota Karzaja odporovať Spojeným štátom - a Iráncom tiež - v celej škále záležitostí skôr narastá úmerne množstvu prenesených peňazí. Namiesto zabezpečenia dobrej vôle tak platby môžu dosť dobre znamenať opak: Karzaj vyzerá, že sa kúpiť nedá.

Napriek námietkam Iránu vlani podpísal dohodu o strategickom partnerstve so Spojenými štátmi, čo priamo viedlo k tomu, že Iránci zastavili svoje platby, potvrdili dvaja vysokí afganskí činitelia. Teraz Karzaj usiluje o prevzatie kontroly nad afganskými milíciami vychovanými CIA k akciám proti predstaviteľom al-Kájdy a povstaleckým veliteľom. Tým ale potenciálne podkopáva kritickú časť plánov vlády amerického prezidenta Baracka Obamu na boj proti povstalcom po tom, čo sa tento rok americké konvenčné vojenské sily stiahnu z krajiny.

Ale CIA pokračuje v platbách v presvedčení, že potrebuje, aby jej Karzaj načúval pri vedení utajenej vojny proti al-Kájde a jej spojencom, uvádzajú americkí a afganskí činitelia.

Rovnako ako iránske peniaze aj väčšina prostriedkov od CIA končí v rukách vojenských vodcov a politikov, z ktorých mnohí majú väzby na obchod s drogami a v niektorých prípadoch aj na Taliban. Výsledkom, na ktorom sa americkí aj afganskí činitelia zhodujú, je skutočnosť, že CIA premazáva kolieska a osi rovnakých zaštiťujících sietí, ktoré sa americkí diplomati a zákonodarcovia neúspešne pokúsili rozbiť.

Navyše sa zdá, že tieto peniaze nie sú predmetom žiadneho dohľadu ani reštrikcií, ktoré platia pre oficiálnu americkú pomoc Afganistanu, a nie sú spojené dokonca ani s formálnymi programami pomoci CIA, v rámci ktorých napríklad agentúra financuje afganské rozviedky. A v niektorých prípadoch tieto peniaze pôsobia priamo v rozpore s cieľmi americkej vlády v Afganistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu