Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obama chce podniknúť ďalší pokus o uzavretie Guantánama

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes prisľúbil, že podnikne ďalší pokus o zatvorenie väzenského tábora na základni Guantánamo.

"Musí byť uzavreté. Budem sa tomu znovu venovať," konštatoval Obama na tlačovej konferencii v Bielom dome. Zdôraznil pritom, že zadržiavanie väzňov na Guantáname na neurčitú dobu je v rozpore so záujmami USA.

Prezidentská administratíva podľa neho opäť vstúpi do rokovaní s Kongresom v snahe odstrániť prekážky, ktoré dlhodobo znemožňujú zrušenie sporného vojenského väzenia. Celú záležitosť by mal ešte predtým preskúmať poverený tím Obamových spolupracovníkov.

Agentúra Reuters však v tejto súvislosti pripomenula, že šéf Bieleho domu nepredložil konkrétne nové návrhy na riešenie právnych a politických problémov, na ktorých stroskotali predchádzajúce pokusy o uzavretie väzenia.

Obama po nástupe do prezidentskej funkcie v januári 2009 prisľúbil uzavretie väzenského tábora na americkej základni Guantánamo na Kube v priebehu jedného roka. To sa mu však nepodarilo hlavne kvôli odporu Kongresu a komplikáciám s transferom väzňov do iných zariadení.

Kontroverznú väznicu pre cudzincov podozrivých z terorizmu založil jeho predchodca George W. Bush. Pozornosť médií sa na ňu znovu upriamila v uplynulých dňoch v súvislosti s hromadnou hladovkou približne stovky zo 166 väzňov, ktorí stále zostávajú na Guantáname.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu