Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Streľba pred sídlom talianskeho premiéra: Plánovaným terčom boli politici!

Zábery z námestia, kde vypukla streľba Zobraziť galériu (11)
Zábery z námestia, kde vypukla streľba (Zdroj: SITA)

RÍM – Na frekventovanom námestí pred sídlom talianskej vlády dnes dopoludnia útočník s pištoľou pálil na policajtov a dvoch z nich zranil. Ľahké zranenia utrpela aj tehotná žena. Informovali o tom talianske médiá. Strelec bol okamžite zatknutý. K incidentu došlo vo chvíli, keď v prezidentskom paláci skladala prísahu nová talianska vláda premiéra Enrica Letty.

Pred palácom Chigi v centre Ríma, kde sídli vláda a jej premiér, boli dopoludnia stovky ľudí, vrátane turistov. Podľa svedkov tam útočník v obleku a kravate náhle vytiahol zbraň a začal zo vzdialenosti asi piatich metrov páliť po policajtoch. Tí streľbu opätovali a strelca, ktorý sa vydal na útek, prakticky okamžite zatkli. Na mieste vypukla panika.

Strelec v obleku skončil v rukách polície.
Zobraziť galériu (11)
Strelec v obleku skončil v rukách polície.  (Zdroj: SITA)

Jedného z príslušníkov polovojenskej polície (carabiniere) zasiahla guľka do nohy, druhého do krku. Zranenia sú vážne, policajti ale nie sú v ohrození života. Jedna zo striel ľahko zranila tehotnú ženu, ktorá sa na mieste prechádzala s rodinou. Zranený je aj páchateľ.

Polícia uviedla, že strelcom bol 48-ročný muž zo severného Talianska, veľmi pravdepodobne duševne chorý. Pri zatýkaní ale pôsobil pokojne a bol úplne pri zmysloch, uviedla agentúra ANSA. O jeho motívoch zatiaľ nie je nič známe a nie je ani jasné, či mal čin nejakú súvislosť s nástupom novej vlády.

Streľba pred sídlom talianskej
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Starosta Ríma Gianni Alemanno však novinárom povedal, že politická kríza posledných mesiacov rozhodne mohla spôsobiť určité napätie v spoločnosti. Palác Chigi je od prezidentského paláca, kde nová vláda skladala prísahu, vzdialený asi kilometer. Polícia priestranstvo pred oboma paláci vypratala.

Novovymenovaný minister vnútra Angelino Alfano podľa agentúry Reuters označil útok strelca za izolovaný incident nevyvolávajúci obavy úradov o celkovú bezpečnostnú situáciu v krajine. "Podľa predbežného vyšetrovania išlo o izolovaný útok," uviedol Alfano s tým, že vyšetrovanie bude pokračovať.

VIDEO zachytávajúce paniku pred sídlom premiéra

Terčom útoku mali byť politici

Plánovaným terčom ozbrojeného muža boli talianski politici.Novinárom to oznámil prokurátor Pierfilippo Laviani, na ktorého sa v správach odvolávali tlačové agentúry AP, DPA a Reuters.

Prokurátor vysvetlil, že osobne vypočúval údajného útočníka, ktorého odviezli do nemocnice s modrinami. Tie utrpel, keď ho zvalili na zem a pacifikovali. Laviani uviedol, že "zúfalý" strelec "prišiel o prácu, prišiel o všetko". Nezamestnaný muž "chcel strieľať do politikov, ale keďže sa k žiadnemu nemohol dostať, strieľal do karabinierov", teda do policajtov, ktorí stáli na okraji námestia pred palácom Chigi.

Prokurátor zdôraznil, že muž "sa ku všetkému priznal" a že nepôsobí ako duševne nevyrovnaný človek. Strelec, identifikovaný políciou ako 49-ročný nezamestnaný Luigi Preiti, pochádza z regiónu Kalábria a zatkli ho hneď po čine. Vyšetrovateľom povedal, že konal v hneve na politikov, informovala agentúra Reuters.

Skladanie prísahy streľba neohrozila

Zloženie prísahy napriek incidentu prebehlo bez problémov. Nový taliansky premiér Enrico Letta a členovia jeho vlády širokej koalície zložili dnes prísahu do rúk prezidenta Giorgia Napolitana. Hlasovaniu o dôvere sa v oboch komorách parlamentu podrobí v pondelok a utorok. Nástupcom Lettu (46), zástupcu šéfa stredoľavej Demokratickej strany (PD), sa skončí dvojmesačná patová situácia na talianskej politickej scéne, ktorá pretrvávala od februárových volieb. Vládu napokon vytvorila PD spolu s konzervatívnou stranou Ľud slobody (PdL) expremiéra Silvia Berlusconiho a centristami doterajšieho predsedu vlády Maria Montiho.

Doterajšia ministerka vnútra Anna Maria Cancellieriová prevzala post ministerky spravodlivosti. Novou ministerkou integrácie bude Cécile Kyengeová, pôvodne lekárka, ktorá pochádza z Konžskej demokratickej republiky.

Bývalý komisárka EÚ Emma Boninová sa stala ministerkou zahraničných vecí a rezort hospodárstva povedie niekdajší šéf centrálnej banky Fabrizio Saccomanni. Berlusconi odmietol post v kabinete, jeho vplyv však zaručuje tajomník jeho strany Angelino Alfano vo funkcii ministra vnútra a vicepremiéra. Protestné Hnutie piatich hviezd satirika Beppeho Grilla, ako aj protiimigračná Liga Severu a menšie ľavicové a pravicové strany oznámili, že ostanú v opozícii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu