Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Berlusconi je presvedčený, že Taliansko spozná novú vládu už dnes

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM – Bývalý taliansky premiér a líder stredopravicovej strany Ľud slobody (PdL) Silvio Berlusconi vyjadril presvedčenie, že dezignovaný premiér Enrico Letta ešte dnes oznámi mená ministrov svojej novej vlády, na ktorú Taliansko po nerozhodných voľbách čaká už dva mesiace.

Berlusconi po rokovaní s Lettom podľa agentúry Reuters uviedol, že on sám ministrom v koaličnej vláde PdL so stredoľavicovou Demokratickou stranou (PD) nebude. Novozvolený prezident Giorgio Napolitano, ktorý poveril 46-ročného Lettu zostavením vlády v stredu, naliehal na vytvorenie širokej koalície do pondelka a hlasovanie o dôvere v oboch komorách parlamentu začiatkom budúceho týždňa.

Zdroj z prostredia prezidentskej kancelárie pre Reuters potvrdil, že očakáva oznámenie vlády ešte dnes, pričom hlasovanie o jej dôvere by sa mohlo uskutočniť už v pondelok. Berlusconiho konzervatívna strana Ľud slobody (PdL) vstup do vlády podmienila zaradením svojich ekonomických priorít - rastových opatrení a daňových úľav - do vládneho programu. Letta je vnímaný ako umiernený politik schopný vládnuť pomocou dosahovania konsenzu. Prieskum pre štátnu televíziu ukázal, že do funkcie by vstúpil s podporou 43 percent občanov.

Očakáva sa, že do budúcej vlády okrem PD a PdL vstúpi aj centristická skupina doterajšieho premiéra Maria Montiho. Protestné Hnutie piatich hviezd, najväčšia samostatná strana v dolnej komore parlamentu, potvrdilo, že bude sedieť v opozícii, podporí však konkrétne reformy. Podobný postoj zaujala federalistická Liga Severu, bývalý Berlusconiho spojenec, ktorá s nevôľou vníma možné spojenectvo stredopravého tábora s ľavicou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu