Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Tajomstvo Čecha, ktorý zabil nacistu Heydricha: Odhalené po 70 rokoch!

Medzi unikátnymi nálezmi sú aj ľúbostné listy Zobraziť galériu (2)
Medzi unikátnymi nálezmi sú aj ľúbostné listy (Zdroj: ČTK)

PRAHA - Pri rekonštrukcii rodného domu Jána Kubiša v Dolných Vilémoviciach našli pracovníci jeho listy, časti vojenskej rovnošaty aj fotografie jeho priateľov. Oznámil to Vojenský historický ústav, podľa ktorého ide o unikátne predmety. Kubiš v roku 1942 spolu so Slovákom Jozefom Gabčíkom spáchal atentát na Reinharda Heydricha - najmocnejšieho muža protektorátu Čechy a Morava.

Pracovníci na vzácne materiály narazili pri oprave schodiska vedúceho na povalu Kubišovho rodného domu v čase, keď už podľa starostky Dolných Vilémovic takmer nedúfali, že niečo podobné nájdu. Potom sa ale dohodli, že vymenia jeden zo spráchnivených nášľapov na schodoch, aj keď to pôvodne neplánovali. "V momente, keď sa odkryl ten nášľap, tak pod ním v podstate len tak ležali tieto veci prikryté ľahkou vrstvou hliny, zrnom a toho, čo sa tam za tých sedemdesiat rokov nadupalo," uviedla k nálezu starostka obce Jitka Boučková. "Je to zázrak, že sa to v takomto stave objavilo."

Za najatraktívnejšiu časť tohto "pokladu" ukrytého pravdepodobne v čase, keď sa Kubiš už nachádzal v protektoráte, považujú odborníci kusy jeho rovnošaty a vojenskej výzbroje, z ktorých sa zachovali napríklad výložky, gombíky z uniformy, odznak z čiapky, bodák na zbraň alebo nábojnice. Vzácne sú podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu Aleša Knižku predovšetkým preto, že predmety z obdobia Kubišovej prvorepublikovej činnosti sa v zbierkach doteraz nenašli.

Popri vojenských predmetoch sa našli aj oficiálne dokumenty, vrátane Kubišovho vysvedčenia, domovského listu, legitimácie sociálneho poistenia alebo potvrdenie o prepustení z činnej služby, ale aj vyše dve desiatky často veľmi osobných pohľadníc a listov. Sú medzi nimi želania k sviatku, Veľkej noci, ale aj odkazy od jemu blízkych žien a rodiny.

V jednom takom od sestry Františky a brata Rudolfa zo 4. februára 1937 sa píše: "Milý brat, prijmi odo mňa a od Lídy srdečný pozdrav a spomienku na teba. Lída ďakuje za pozdrav a posiela ho aj tebe. Ako sa máš? My dobre. Už sme boli na dvoch plesoch, sociálnom a policajnom, a ešte chceme ísť na maškarný. Peňazí sa nám už nedostáva, veľa flámujú. S pozdravom Fanda."

Schody Kubišovho domu ukrývali fotografie, dokumenty aj ľúbostné listy.
Zobraziť galériu (2)
Schody Kubišovho domu ukrývali fotografie, dokumenty aj ľúbostné listy.  (Zdroj: ČTK)

Poslednou časťou objavu sú asi tri desiatky fotografií, na ktorých sú vyobrazení Kubišovi priatelia z armády z rokov 1937 a 1938. Niektoré z týchto fotografií sú viditeľne ostrihané. Odborníci preto nevylučujú, že na nich mohol byť aj sám Kubiš. Možno ho z nich však niekto vystrihol v období protektorátu, kedy podobné snímky pre neho mohli predstavovať vážne nebezpečenstvo.

Kubišov rodný dom získali Dolné Vilémovice asi pred troma rokmi darom a rozhodli sa v ňom svojmu najslávnejšiemu rodákovi urobiť múzeum. Rekonštrukcia objektu, na ktorú vo verejnej zbierke zatiaľ nahromadili okolo dvoch miliónov korún, je už takmer dokončená. Dnes k nej ďalšími 27.330 korunami prispela 4. brigáda rýchleho nasadenia, v ktorej sú vojaci pôsobiaci najmä v Afganistane a Mali. Podľa jej veliteľa si vojaci Kubišov čin veľmi vážia a stavajú na ňom svoje tradície a svoju prácu.

Kubiš sa spolu s Gabčíkom zapísal do histórie 27. mája 1942, kedy uskutočnil atentát na Heydricha, ktorý mu o niekoľko dní neskôr podľahol. Išlo o najväčší protinacistický čin odboja v Európe. Obaja výsadkári sa neskôr cez tri týždne skrývali v pravoslávnom chráme Cyrila a Metoda v pražskej Resslovej ulici, než boli zradení. Po ťažkom boji zahynuli spolu s ďalšími piatimi parašutistami 18. júna.

Následky atentátu nieslo aj civilné obyvateľstvo. Okamžite po útoku bolo vyhlásené stanné právo a začali masové popravy. Nacistický teror vyvrcholil v júni 1942 vyhladením Lidíc a Ležákov. Za druhého stanného práva, ktoré sa skončilo 3. júla 1942, zahynulo vyše 3000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu