Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Temné tajomstvo druhej svetovej: Briti pomáhali nacistom okradnúť Československo o zlato!

Nacistický vodca Adolf Hitler.
Nacistický vodca Adolf Hitler. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Britská centrálna banka počas druhej svetovej vojny pomáhala Tretej ríši predávať zlato, ktoré nacisti ulúpili z Československej národnej banky. Uvádza to dokument z archívov Bank Of England, ktorý banka aktuálne zverejnila.

Britská centrálna banka Bank Of England pomohla Tretej ríši predať časť zlata, ktoré nacistický režim ukradol z vtedajšieho Českoslovenka. Informácia je uvedená v správe o činnosti Bank Of England počas rokov druhej svetovej vojny. Správa doposiaľ ležala v trezore.

Dokument, ktorý zverejnila samotná banka, hovorí o tom ako v marci 1939 presunuli nacisti zlato v hodnote 5,6 milióna vtedajších libier zo zanikajúceho Československa do švajčiarskej banky BIS. V tej mala účet aj Reichsbank, centrálna banka Veľkonemeckej ríše. Banke BIS vtedy predsedali Briti. Paradoxne, banka BIS vznikla v roku 1930, aby prostredníctvom nej Nemecko splácalo reparácie po prvej svetovej vojne, pripomína Russia Today. Šéfom Bank Of England bol vtedy Nemec, Otto Niemeyer.

Časť zlata vo svojich trezoroch ukryla Bank Of England. S jej súhlasom potom prebehli viaceré transakcie, ktorými sa zlato buď presúvalo na účty Ríšskej banky v rámci BIS, alebo priamo predávalo a vyvážalo za oceán. Časť československého zlata odišla loďou do New Yorku. 

Bank Of England nebránila Nemcom v transakciách. Naopak pomáhala im, údajne preto, aby formálne dodržala mierové zmluvy, ktoré ukončili prvú svetovú vojnu. Briti sa zakrátko kruto poučili, keď Nemci zo získaných peňazí začali financovať rozpútanie druhej svetovej vojny, v rámci ktorej napadli aj Veľkú Britániu.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu