Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Panika kvôli vtáčej chrípke H7N9: Z Číny sa rozšírila už aj za hranice!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ - Prvý prípad smrteľnej vtáčej chrípky H7N9 nedávno odhalenej u ľudí zistili na Taiwane. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničných vecí ostrovnej krajiny. Ide o prvú nákazu objavenú mimo pevninskej Číny.

Pacientom, ktorý mal pozitívne výsledky testu na vtáčiu chrípku H7H9, bol 53-ročný muž, ktorý bol na dvojtýždňovej pracovnej ceste vo východočínskej pobrežnej provincii Ťiang-su.

Muž sa vrátil na Taiwan 9. apríla a o tri dni začal pociťovať príznaky. Do nemocnice išiel 16. apríla, kde testy neskôr dokázali infekciu.

Nákaza vtáčej chrípky H7N9 v pevninskej Číne, kde prvý prípad zistili v marci, sa rozšírila do siedmich provincií, pričom sa infikovalo 108 ľudí a podľahlo jej 22 pacientov. Oznámila to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Taiwanské zdravotnícke úrady zaviedli tento mesiac povinné kontroly cestujúcich prichádzajúcich na Taiwan s horúčkou a zároveň odporučili, aby každý, kto po návšteve Číny ochorie, upozornil úrady zodpovedné za zdravotnú starostlivosť a karanténu.

Taiwanskí predstavitelia informovali, že na prípadnú vtáčiu chrípku H7N9 testovali od 3. apríla celkovo 128 ľudí, ale prvý pozitívny výsledok mali až dnes.

Väzby medzi pevninskou Čínou a Taiwanom sa posilnili odvtedy, čo taiwanský prezident Ma Jing-ťiou začal v roku 2008 uplatňovať politiku zbližovania s Pekingom. Priame lety medzi Čínou a Taiwanom za toto obdobie pribudli, je ich v súčasnosti 616 týždenne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu