Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KĽDR presúva ďalšie odpaľovacie rampy: Príde dlhoočakávaný jadrový útok?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie ďalšie dve odpaľovacie zariadenia rakiet krátkeho doletu. Zrejme tak pokračuje v prípravách na ich pokusné odpálenie, oznámila dnes juhokórejská tlačová agentúra.

Nové presuny odpaľovacích zariadení zaznamenali satelitné snímky, oznámil tlačovej agentúre Jonhap nemenovaný vojenský zdroj. Ide o rampy pre rakety krátkeho doletu Scud a presunuté boli do provincie Hamgjong namdo. "Armáda pozorne sleduje nové prípravy KĽDR na raketový odpal," uviedol zdroj.

KĽDR začiatkom apríla do rovnakej oblasti presunula dve rakety stredného doletu Musudan a rozmiestnila tu sedem mobilných odpaľovacích zariadení.

Južná Kórea a jej spojenci čakajú v posledných týždňoch stúpajúceho napätia na Kórejskom polostrove, že Pchjongjang uskutoční odpal nejakého druhu rakety. Pôvodne sa špekulovalo, že by mohol odpáliť raketu alebo rakety v rámci osláv 101. narodenín svojho zakladateľa Kim Ir-sena 15. apríla. Keď sa nič nestalo, zvažuje sa teraz ako možný dátum výročia založenia severokórejskej armády 25. apríla.

Severná Kórea zosilnila hrozby a rétoriku po tom, čo na ňu Bezpečnostná rada OSN uvalila nové sankcie za februárový jadrový test. Predtým sa Pchjongjang dočkal sprísnenia sankcií za decembrový štart rakety, ktorá podľa KĽDR vyniesla na obežnú dráhu družice.

Kritici si však myslia, že takzvaný vesmírny program je len zásterkou pre vývoj technológie rakiet dlhého doletu schopných niesť jadrovú hlavicu. Ako jadrové testy, tak skúšky rakiet, Severnej Kórei zakazujú rezolúcie BR OSN.

V posledných dňoch sa napätie trochu zmiernilo, keď KĽDR začala hovoriť o dialógu s USA a Južnou Kóreou, hoci s podmienkami. V sobotu ale Pchjongjang zopakoval, že sa nikdy nevzdá jadrových zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu