Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Severná Kórea otestovala jadrovú zbraň: Svet má prvý dôkaz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Monitorovacie stanice v Japonsku a Rusku zaznamenali rádioaktívne plyny, ktorých výskyt môže byť dôkazom jadrovej skúšky, ktorú Severná Kórea urobila 12. februára. Informovala o tom dnes vo Viedni Organizácia pre kontrolu všeobecného zákazu jadrových skúšok (CTBTO).

Monitorovacie stanice v Japonsku a v Rusku identifikovali dva rádioaktívne izotopy inertného plynu xenón. Ide o Xe-131 a Xe-133, ktoré spoľahlivo potvrdzujú rádioaktívny pôvod zdroja, uvádza sa vo vyhlásení CTBTO. Výskyt takýchto plynov zvyčajne sprevádza jadrový výbuch. Ten v tomto prípade možno pripísať KĽDR.
      
Podľa vyhlásenia viedenského sídla CTBTO japonská monitorovacia stanica sa nachádza asi 1000 km od miesta skúšky. Nižšiu hladinu plynu zaznamenala monitorovacia stanica v ruskom Ussurijsku. CTBTO neuvádza vzdialenosť medzi ruskou stanicou a miestom skúšky v KĽDR.
      
Severná Kórea vo februári oznámila, že urobila v poradí už tretiu jadrovú skúšku, pričom v podzemnom tuneli vybuchla ľahká a kompaktná bomba s veľkou ničivou silou. Doteraz však o tom nebol žiaden dôkaz.
      
Jadrovú skúšku KĽDR odsúdilo prakticky celé medzinárodné spoločenstvo a OSN v reakcii na ňu sprísnila sankcie uvalené na Pchjongjang. Ten však odpovedal ešte nepriateľskejšou rétorikou a pohrozil útokom na Južnú Kóreu a americké ciele v Tichomorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu