Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Priame voľby prezidenta boli správne a dôstojné, myslia si Česi

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Priame voľby prezidenta, ktoré v januári ovládli dianie na českej politickej scéne, pokladá spätne väčšina ľudí za správne rozhodnutie. Väčšinová zhoda panuje aj na tom, že voľby prebehli dôstojne a ľudia volili hlavu štátu bez predsudkov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti STEM, informovala dnes česká spravodajská stránka Novinky.cz.

Voliť prezidenta priamo pokladá za správne 83 percent verejnosti. Podľa agentúry to zodpovedá dlhodobým želaniam približne 80 percent občanov, ktorí od konca 90. rokov minulého storočia priame voľby požadovali.
      
"Dve tretiny (67 percent) ľudí si myslia, že väčšina voličov sa snažila vyberať spomedzi kandidátov zodpovedne a posudzovala jednotlivých uchádzačov o prezidentský úrad bez predsudkov," uviedla agentúra.
      
Aj napriek problémom, ktoré sprevádzali najmä nominácie kandidátov, a ostrým výrokom v kampani si dve tretiny ľudí (66 percent) myslia, že priebeh volieb bol dôstojný. Striktne opačný názor má desať percent Čechov.
      
Častejšie sú s dôstojnosťou volebného súboja spokojní priaznivci víťaza Miloša Zemana (78 percent). Rovnaký názor má aj 59 percent stúpencov Karla Schwarzenberga a 56 percent nevoličov.
      
Najčastejšie sú priaznivci priamych volieb medzi vysokoškolákmi. Z pohľadu straníckych preferencií opýtaných majú odmeraný vzťah k uskutočneným voľbám stúpenci pravicovej vládnej ODS.
      
"Zo všetkých troch aspektov hodnotia voľby priaznivo hlavne sympatizanti ľavicových strán (ČSSD, KSČM, SPOZ), ale - s istými výhradami k dôstojnosti volieb - aj stúpenci TOP 09," vyplýva z prieskumu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu