Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Teroristický útok na prezidenta USA: Testy potvrdili, že ho chcel niekto otráviť!

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Agenti americkej služby Secret Service (SS) zadržali podozrivú listovú zásielku určenú prezidentovi Barackovi Obamovi. List sa však k nemu nedostal a jeho obsah podrobili chemickej analýze.

Podľa spravodajskej stanice ABC News sa v ňom našiel toxický ricín, podozrenie však ešte musia potvrdiť ďalšie laboratórne testy. Ricín je vysoko jedovatá látka, ktorá je 1000-krát toxickejšia ako napríklad kyanid.

List s ricínom adresovali Obamovi v utorok, teda v rovnaký deň, ako neznámy páchateľ poslal zásielku takisto s ricínom senátorovi Rogerovi Wickerovi reprezentujúceho štát Mississippi. Zásielka sa však, podobne ako v prípade Obamu, nedostala až k adresátovi.

Ricín môže mať pre človeka pri priamom kontakte smrteľné následky. Podľa amerických médií však tieto incidenty pravdepodobne nesúvisia s pondelkovými teroristickými útokmi v Bostone, ktoré pripravili o život najmenej troch ľudí a zranili ďalších viac ako 180.

Jedovatá látka ricín pochádza zo semien rastliny ricín obyčajný. Tá je inak úžitkovou rastlinou pestovanou v teplých oblastiach najmä pre olejnatosť svojich semien. Kritická dávka pre deti je okolo šesť a  pre dospelých desať semien.

Známy je prípad usmrtenia bulharského novinára a spisovateľa Georgiho Markova, ktorý emigroval do zahraničia, pomocou ricínu, keď ho v Londýne v roku 1978 touto látkou kontaminoval doposiaľ neznámy muž údajne na objednávku sovietskej tajnej služby KGB.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu