Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novým prezidentom Venezuely sa stal Chávezov obľúbenec Maduro

Nicolás Maduro Zobraziť galériu (4)
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA)

CARACAS - Novým prezidentom Venezuely sa v nedeľňajších voľbách stal Nicolás Maduro, ktorého si za svojho nástupcu vybral v marci zosnulý Hugo Chávez. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré dnes ráno zverejnila volebná komisia CNE po sčítaní viac ako 99 percent hlasov.

Päťdesiatročný Maduro však zvíťazil len tesným rozdielom necelých dvoch percent. Podľa CNE získal 50,66 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho o desať rokov mladší opozičný kandidát Capriles si získal dôveru 49,07 percenta Venezuelčanov.

Capriles si tak svoj výsledok zo 7. októbra 2012, keď ho s 55 percentami hlasov porazil práve Chávez, zlepšil približne o päť percent, na zmenu moci to však nestačilo. Účasť voličov dosiahla okolo 78 percent, bola teda o niečo nižšia ako vlani.

Vzhľadom na tesný výsledok volieb Maduro, inak bývalý minister zahraničných vecí, v prvej reakcii uviedol, že je ochotný nechať prerátať odovzdané hlasy a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. Pred voľbami povedal, že pokračovať v Chávezom začatej "bolívarovskej revolúcii" a upevňovaní socializmu. Jeho mandát trvá do roku 2019.

"Nechceme násilie, chceme mier," povedal Maduro v prejave k národu. "Chcú (opozícia) kontrolu, my ju vítame ... Formálne som požiadal národnú volebnú komisiu, aby vykonala kontrolu."

Capriles v nedeľu varoval pred údajnou snahou "zmeniť vôľu vyjadrenú ľudom" v nedeľňajších voľbách hlavy štátu. Požadoval, aby volebné orgány formálne vyhlásili koniec hlasovania. Volebné miestností sa zatvorili v nedeľu po 12 hodinách o 18.30 miestneho času (dnes o 0.30 h SELČ), ale tam, kde ešte čakali v radoch voliči, sa hlasovanie predĺžilo.

O priazeň takmer 19 miliónov voličov sa uchádzalo sedem kandidátov. Hlavnými favoritmi však boli Maduro a Capriles. Pred voľbami neboli povolené prieskumy verejnej mienky a nebol stanovený termín zverejnenia prvých predbežných oficiálnych výsledkov.

Na hlasovanie dozeralo 3435 miestnych a 240 medzinárodných pozorovateľov. Chávez bol pri moci 14 rokov. Po víťazstve vo vlaňajších voľbách sa však jeho zdravie od polovice decembra prudko zhoršilo do takej miery, že nikdy oficiálne nezačal nové šesťročné funkčné obdobie. Chávez zomrel v Caracase 5. marca na rakovinu, keď sa predtým chodil niekoľko mesiacov liečiť na Kubu.

Tieto prezidentské voľby sprevádzali masívne útoky hackerov na webovú stránku volebnej komisie a twitterové kontá Madura a vládnucej socialistickej strany.

Opozičný kandidát Capriles odmietol tesné víťazstvo Madura

Venezuelský opozičný vodca Henrique Capriles odmietol dnes akceptovať tesné víťazstvo kandidáta vládnucej strany Nicolása Madura v prezidentských voľbách a žiadal dôkladné preverenie výsledkov, ako aj opätovné sčítanie hlasov.

"Máme rozdielne výsledky," citovala vyjadrenie Caprilesa (40) krátko po polnoci miestneho času tlačová agentúra Reuters. Podľa jeho slov sa objavilo 3000 hlásení o nezrovnalostiach pri nedeľňajších voľbách, uviedla agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu