Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tri scenáre ukončenia kórejského konfliktu: V hre je pád režimu aj raketová smršť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: arirang.co.kr)

PCHJONGJANG – Prehnané severokórejské hrozby vojnou nie sú ničím novým. Čo je naopak nové, je ich intenzita a vytrvalosť. Pridajte k tomu neskúseného, dvadsaťdeväťročného vodcu, ktorý je zrazu štvorhviezdičkovým generálom, ktorý má veľa čo dokazovať. Ako to všetko skončí? Spravodajský server CNN zostavil tri možné scenáre.

V čo dúfa Kim Čong-un

Severokórejské hrozby budú naďalej eskalovať. Pchjongjang obnoví predchádzajúce hrozby ohľadom odovzdania svojich "jadrových odstrašovacích schopností" tretím stranám na Blízkom východe a vyhlási juhokórejské teritoriálne vody západne od Kórejského polostrova za voľnú palebnú zónu. Juhokórejská burza padne dole. Čínske vedenie začne panikáriť kvôli nestabilite pri svojich hraniciach. Washington je zúfalý, že odsunul bokom riešenie severokórejského problému, zatiaľ čo sa snažil vysporiadať s krízou v Iráne.

KĽDR navrhne rokovania o mierovej dohode, ktorá by formálne ukončila kórejskú vojnu, ale len pod podmienkou, že medzinárodné sankcie uvalené proti režimu za predchádzajúce raketové a jadrové testy budú zrušené. Washington, Soul a Tokio neochotne kývnu na severokórejské podmienky v snahe zabrániť ďalšiemu vyhrocovaniu situácie. Medzitým KĽDR bude v podzemných továrňach pokračovať v miniaturizácii jadrových zbraní na báze uránu

O rok neskôr Severná Kórea vyskúša sofistikovanejšiu bojovú hlavicu a raketu. Potom KĽDR vyzve na ukončenie zostávajúcich sankcií, jej uznanie ako legitímnej jadrovej veľmoci a summitu Kim Čong-una s Barackom Obamom v Pchjongjangu. Aby svoje požiadavky podporila, bude bombardovať niekoľko juhokórejských ostrovov a pohrozí použitím novo vylepšenej jadrovej zbrane, ak Južná Kórea na útok odpovie. Kríza sa upokojí, ale KĽDR z nej vyjde ešte nebezpečnejšia. Situácia sa zatiaľ vyvíja podľa tohto vzorca.


V čo dúfajú Washington, Soul a Tokio

Kim Čong-unova nepredvídateľnosť konečne obráti doterajšieho severokórejského spojenca Čínu ostro proti režimu v Pchjongjangu. Zosilnenie americko-japonsko-juhokórejskej obrannej spolupráce dokáže, ako akcie KĽDR izolujú Čínu v rámci regiónu. Peking sľúbi zosilniť tlak na severokórejský režim a začne zastavovať všetky severokórejské plavidlá a lietadlá k inšpekciám na základe rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Keď sa Kim pokúsi o ďalšiu eskaláciu, Peking zníži dodávky ropy KĽDR o 50 percent. Severná Kórea sa zaviaže k vyhláseniu moratória na všetky testy rakiet a jadrových zbraní a k obnoveniu predchádzajúcich rokovaní o denuklearizácii. Tieto rozhovory sa budú pohybovať minimálnym tempom, pretože KĽDR považuje jadrové zbrane za jediný prostriedok prežitia režimu. Avšak Kimove zjavné nezvládnutie konfrontácie ho zdiskredituje pred generálmi.

Trhliny sa začnú rozširovať a režim sa pomaly začne rozpadať. Starostlivá koordinácia USA a Južnej Kórey s Čínou v priebehu celej krízy položí základ pre zvládnutie zjednotenia polostrova, odstránenie severokórejského jadrového arzenálu a zbraní hromadného ničenia, aj slobodu pre milióny Severokórejčanov.

 

Čoho sa všetci najviac obávajú

Kimova stratégia eskalácie neprinúti veľmoci, aby jeho krajinu uznali ako štát legitímne vlastniaci jadrové zbrane, ani k zrušeniu alebo zmierneniu sankcií. Mladý vodca a jeho poradcovia budú ďalej hľadať hrozby, ktoré by vydesili Južnú Kóreu a prinútili Čínu poskytnúť Pchjongjangu ďalšie úplatky za dobré správanie, avšak bez toho, aby vyprovokovali masívny útok USA proti KĽDR. Energický, ale neskúsený Kim schváli delostrelecký útok na neobývané hory neďaleko Soulu. Južná Kórea odpovie obmedzeným útokom na delostrelectvo KĽDR.

S vedomím, že sa nemôže ani vzdať, ani vyhrať, spustí KĽDR širšiu a smrtelnějšiu delostreleckú a raketovú paľbu proti Južnej Kórei. Práve toto delostrelectvo a raketové sily predstavujú najväčšiu hrozbu pre Južnú Kóreu, a preto americké a juhokórejské sily rozdrvia jednotky rozmiestnené severne od demilitarizovaného pásma. Konflikt skončí porážkou severokórejských síl a zmietnutím severokórejského vedenia s pomocou masívnych náletov, ale škody napáchané v Južnej Kórei a Japonsku, ktoré je tiež na dostrel severokórejských rakiet, budú desivé.

 

Ako to teda všetko skončí? Práve teraz sa situácia vyvíja niekde na pomedzí medzi prvým a druhým scenárom a ešte nejakú dobu to môže zostať nejednoznačné. Tretí scenár zostáva vysoko nepravdepodobný, ale nie nemožný. Prvá možnosť je pre niektorých lákavá, pretože by dočasne znamenala zmiernenie sankcií, ale z dlhodobého hľadiska by zvýšila pravdepodobnosť a ničivosť tretieho scenára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu