Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Realita v KĽDR: Polievku varia z trávy, vlastné domy predávajú za ryžu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severokórejské rakety svištiace vzduchom. Vojaci pochodujúci s vysoko dvíhanými nohami v dokonalej súhre pri prehliadkach v Pchjongjangu. Vysielanie ospevujúce vodcu Kim Čong-una a napádajúce Spojené štáty ako smrteľného nepriateľa. Tieto obrázky Severnej Kórei zo štátnych médií ukazujú hrdú, silnú a sebestačnú krajinu.

Ale mimo propagandu a mimo hlavné mesto Pchjongjang existuje drsnejšia realita biedy, hladu a zúfalstva, hovoria prebehlíci a ďalší ľudia oboznámení so situáciou, ktorých spomienky zaznamenal spravodajský server CNN.

"Moja rodina sa rozhodla spáchať samovraždu, pretože sme už tri dni nemali čo jesť," hovorí jedna severokórejská emigrantka, ktorá teraz žije v Soule. "Rozhodli sme sa vyhladovať na smrť. Povedali sme si - tak zomrieme. Ale potom sme predsa len chceli prežiť. Predala som domček za 30 kilogramov ryže."

Z KĽDR utiekla krátko po tom, čo k moci v minulom roku nastúpil Kim Čong-un. Totožnosť nechce zverejniť, pretože jej rodina v krajine zostala. "Aby som prežila, musela som jesť trávu. Ľudí trhajú trávu a listy a varia si z nich polievku," dodala. Správy zo Severnej Kórei naznačujú, že ceny potravín sa za posledný rok strojnásobili.

Podľa správy OSN v roku 2012 viac ako 25 percent severokórejských detí trpelo chronickou podvýživou a takmer tretina žien chudokrvnosťou. Odhaduje sa, že počas hladomoru, ktorý Severnú Kóreu postihol v 90. rokoch minulého storočia, zomrelo až 3,5 milióna ľudí. Oficiálne severokórejské údaje uvádzajú 220.000 mŕtvych.

"Jedna z vecí, ktoré ma skutočne prekvapili, je to, ako prázdno tá krajina vyzerá. Bolo mi povedané, že len 20 percent pôdy v Severnej Kórei je ornej," povedal Stan Grant zo CNN po návrate zo spravodajských cesty do KĽDR v apríli 2012 . "A ľudia sa tam pohybujú strašne pomaly. Niekedy niekoho zahliadnete, ako sa vlečie s motyčkou cez pole, inokedy deti túlajúce sa okolo cesty. A niekedy ľudia len stoja a hľadia do prázdna."

Mimo hlavného mesta je bieda tohto národa doslova hmatateľná, hovorí sprievodca pekinskej cestovnej kancelárie Koryo Tours Simon Cockerell, ktorý do KĽDR pravidelne vozia skupiny turistov.

"Čím ďalej sa dostanete od Pchjongjangu, tým jednoduchšie oblečenie ľudí majú. Aj oni sami sú menší," dodal. "Ako v ktorejkoľvek rozvojovej krajine aj tu je najlepšie k životu hlavné mesto. Platy sú vyššie a ľudia sa majú lepšie. Ale potom sa vydáte do iných miest, napríklad do Čchongdžinu a Hamhungu, ktoré sú druhým a tretím najväčším mestom v KĽDR, a tie sú viditeľne oveľa ošumělejšie ako Pchjongjang. "

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu