Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Armáda USA má novú ničivú zbraň: VIDEO dokazuje, že lietadlo zostrelí ako malinu!

Laserová zbraň
Laserová zbraň (Zdroj: topky)

WASHINGTON – Americká armáda rozšírila svoju výzbroj o novú zbraň. V pondelok úrady oznámili, že prvá loď v Perzskom zálive je bohatšia o laserové „delo“. Objavilo sa už aj video, na ktorom je vidieť jeho ničivú silu. Ide o technológiu, ktorá dokáže zostreliť lietadlo alebo potopiť loď, a to za veľmi nízke náklady. Jedinou nevýhodou je, že sa na ňu nedá spoľahnúť za zlého počasia.

Americké námorníctvo v pondelok povedalo, že bude nasadzovať prvýkrát laserové zbrane na jednej z jeho lodí, ktoré by mohli byť schopné zostreľovať bezpilotné lietadlá a zakázané lode.

Zbraň má zabezpečiť prechod na nový systém boja. Vzhľadom k tomu, že beží na elektrinu, môže strieľať tak dlho, kým má energiu. Zaujímavé je, že jeden výstrel stojí približne jeden dolár, čo je v porovnaní s raketami neuveriteľne šetrné. "Vystrelenie rakety stojí stovky tisíc dolárov, a preto sú financie hlavnou silnou stránkou tejto zbrane," uviedol šéf Naval Research Rear Matthew Klunder. Je to podľa neho vynález podobný pušnému prachu, ktorý revolučne zmenil vedenie vojny.

Prototyp, ktorý stál  32 miliónov dolárov, bude nainštalovaný na palube USS Ponce, ktorej úlohou je hliadkovať vo vodách Perzského zálivu. Na internete sa už objavilo video, ktoré ukazuje, ako laserová zbraň funguje. Za pár sekúnd namiereným lúčom zničila bezpilotné lietadlo, ktoré sa následne zrútilo v plameňoch do mora. Ďalšou výhodou "dela" je, že sa mu pilot lietadla nemôže vyhnúť, keďže je vysoko presný a lúč má rýchlosť svetla.

Novú technológiu chváli aj správa Congressional Research Service. Upozorňuje však aj na jej nedostatky.  Jedným z nich je zostrelenie náhodných satelitov alebo lietadiel, ktoré sa dostanú do trajektórie lúčov. Najväčšou  nevýhodou je ale nepoužiteľnosť pri zlom počasí. "Laser nemusí dobre, alebo vôbec, fungovať v daždi alebo hmle,“ dodáva správa.

Laserová zbraň

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu