Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Južná Kórea navrhuje KĽDR rokovania o Kesongu

Vstup do priemyselnej zóny Kesong
Vstup do priemyselnej zóny Kesong (Zdroj: SITA)

SOUL - Južná Kórea dnes navrhla Severnej Kórei spoločné pracovné rokovanie o obnovení prevádzky v priemyselnom parku Kesong. Témou rokovaní by malo byť aj vybavenie a suroviny, ktoré juhokórejskí podnikatelia nechali v komplexe Kesong pred jeho uzavretím.

Soul navrhol, aby sa schôdzka uskutočnila v sobotu na línii prímeria na hraniciach medzi oboma štátmi. Návrh prichádza po tom, čo Severná Kórea povolila juhokórejským podnikateľom návštevu Kesong, keď vyjadrili záujem, že odtiaľ chcú presunúť svoje vybavenie.

Kesong bol posledným hlavným symbolom zbližovania oboch štátov na Kórejskom polostrove, kým Pchjongjang v apríli nestiahol svojich zamestnancov. Je to zároveň jeden z mála zdrojov priamych príjmov pre KĽDR. Rokovania o obnovení výroby v Kesongu a o ďalších projektoch sa konali v júni, ale skončili sa bez dosiahnutia dohody.

Priemyselný park otvorili pri severokórejskom meste Kesong neďaleko ostro stráženej hranice v roku 2004 v rámci procesu zmierovania. V komplexe pôsobilo vyše 120 juhokórejských firiem, ktoré zamestnávali asi 53.000 Severokórejčanov.    

Napätie na Kórejskom polostrove sa vystupňovalo koncom minulého roka po tom, ako KĽDR odpálila balistickú raketu dlhého doletu a znovu vo februári tohto roku, keď uskutočnila svoju tretiu jadrovú skúšku. Nasledovalo sprísnenie sankcií OSN, po ňom ďalšia eskalácia napätia na Kórejskom polostrove a napokon v apríli uzavretie Kesongu.

V ostatných týždňoch však došlo k miernemu upokojeniu situácie a k slovu sa opäť dostali opatrné pokusy o riešenie sporov prostredníctvom diplomacie. Jedným zo signálov zmierňovania napätia je aj skutočnosť, že Severná Kórea nedávno obnovila "horúcu linku" Červeného kríža s Južnou Kóreou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu