Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najväčší omyl v živote Margaret Thatcher (†87): Ako ho vysvetlila pred vyšetrovateľmi!

Ronald Reagan a Margaret Thatcher Zobraziť galériu (2)
Ronald Reagan a Margaret Thatcher (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/LONDÝN - Margaret Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, ktorá zomrela dnes vo veku 87 rokov, bola jedinou ženou vo funkcii britského premiéra a priviedla britských konzervatívcov k trom volebným víťazstvám po sebe. Počas svojej politickej kariéry musela urobiť nejedno vážne rozhodnutie, ale podľa vlastných slov jej najhorší okamih v živote pripravila argentínska invázia na Faklandské ostrovy v roku 1982.

Argentína tvrdí, že ostrovy, ktoré označuje ako Malvíny, sú jej. Vtedajšia argentínska vojenská junta ich 2. apríla 1982 obsadila. Británia po niekoľkých dňoch vyslala do južného Atlantiku vojenskú flotilu a ostrovy dobyla v polovici júna späť. Počas konfliktu zahynulo 649 argentínskych a 255 britských vojakov.

Vo výpovedi pred vyšetrovacou komisiou na jeseň 1982 Thatcherová pripustila, že sa vo svojej politickej analýze mýlila, keď sa domnievala, že junta inváziu nepodnikne, pretože sa jej darilo získavať pre svoj nárok na Falklandy čoraz väčšiu podporu v OSN.

"Nikdy, nikdy som nečakala, že Argentínčania Falklandy otvorene obsadia," povedala komisii. "Poviem len, že to bol, myslím, najhorší okamih v živote," uviedla. "Nikto mi nemohol povedať, či sme schopní dobyť Falklandy späť, nikto," opisovala rozhodovanie pred vyslaním vojenskej flotily. "Jednoducho sme nevedeli."

Vyšetrovacej komisii povedala, že sa obávala, že vyslanie flotily, ktorej trvalo niekoľko týždňov dostať sa k súostroviu, vyprovokuje ešte agresívnejšiu reakciu Argentínčanov. Napriek tomu nechala smelú misiu pokračovať aj napriek riziku, že Argentína na ostrovy vyšle v čase plavby flotily toľkých vojakov, že britské lode sa budú musieť otočiť. "To by bolo pre Britániu to najväčšie poníženie," uviedla vtedy Thatcherová.

Železná lady sa dokonca postavila Ronaldovi Reaganovi, ktorý bol ako americký prezident jej spojencom a mala k nemu aj ľudsky blízko. Reagan jej telefonoval 31. mája 1982, kedy už bolo jasné, že Briti v boji o Falklandy majú navrch, a vyzýval Thatcherovú, aby s Argentínčanmi začala rokovať. Chcel, aby zvážila odovzdanie súostrovia do rúk medzinárodných mierových jednotiek a nežiadala úplnú kapituláciu Argentíny. Thatcherová ale vyhlásila, že k úplnej kapitulácii a obnoveniu britskej kontroly nad ostrovmi neexistuje alternatíva.

Ďalšie materiály však ukazujú britskú vďačnosť za americkú pomoc počas celej operácie, ktorú ale Washington udržiaval v tajnosti kvôli svojim záujmom v Južnej Amerike. USA vtedy pomáhali Britom spravodajskými informáciami, umožnili im užívať komunikačné zariadenia a dodávali im muníciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu