Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Niečo za niečo: Českí politici sa vedia dohodnúť!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg dnes v rozhovore pre český denník Právo uviedol, že ak prezident Miloš Zeman schváli jeho zoznam veľvyslancov, on výmenou za to vymenuje za veľvyslanca ČR v Moskve bývalého kozmonauta Vladimíra Remka.

Podľa Schwarzenberga by mohol ČR na poste veľvyslanca v Izraeli zastupovať bývalý minister obrany a bývalý veľvyslanec ČR v USA Alexandr Vondra.

"Bol by vynikajúcim veľvyslancom v Izraeli. Tú krajinu pozná, má ju rád a v diplomacii má bohaté skúsenosti," dodal Schwarzenberg na margo Vondru pre denník Lidové noviny. Spresnil, že samotný Vondra sa ešte k jeho ponuke nevyjadril.

O Remkovi Schwarzenberg povedal, že "je to rozumný človek, Rusko pozná a má odtiaľ skúsenosti". Podľa denníka Právo šéf českej diplomacie priznal, že Remkovo vymenovanie bude "určitou pákou, ako pohnúť s vymenovaním veľvyslancov, ktoré zablokoval nový prezident Zeman".

Ako pripomína iDNES.cz, nezhody panujú najmä v súvislosti s možným navrhnutím bývalej prvej dámy Livie Klausovej na post veľvyslankyne v SR, čo žiada Zeman. "Dnes je práca veľvyslanca veľmi špeciálna, musíte na to byť vyškolený," uviedol Schwarzenberg pre Právo. Podľa neho "nestačí usporiadať večeru a myslieť si, že tým je práca veľvyslanca splnená".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu