Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Francúzi si už nie sú istí, či chcú podporovať krvavý konflikt v Sýrii

V Sýrii každý deň zomierajú ľudia
V Sýrii každý deň zomierajú ľudia (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Francúzsko zatiaľ nie je plne rozhodnuté v otázke poskytovania zbraní sýrskym povstalcom, ktorí už dva roky bojujú proti režimu Baššára al-Asada. Paríž pritom pred dvoma týždňami vyhlásil, že povstalcov chce vyzbrojovať aj keď s týmto krokom nebude súhlasiť EÚ. Minister zahraničia Laurent Fabius však v stredu povedal, že Francúzsko sa v tejto veci s konečnou platnosťou rozhodne do konca mája.

“Dovtedy neviem povedať či áno, alebo nie,” uviedol minister. Európska únia musí do konca mája rozhodnúť o predĺžení alebo zrušení embarga na dovoz zbraní do Sýrie.

Členské krajiny EÚ sa zatiaľ nevedia nedohodnúť v otázke zmiernenia embarga na dovoz zbraní sýrskym povstalcom. Londýn a Paríž však varovali, že napriek nesúhlasu európskych partnerov poskytnú povstalcom zbrane, pretože sú frustrovaní neúspechom diplomacie ukončiť konflikt, ktorý si za dva roky vyžiadal viac ako 70 000 obetí. Mnohé krajiny EÚ sa však obávajú, že poskytnutie zbraní povstalcom v Sýrii len zvýši krviprelievanie. Proti zrušeniu embarga sa vyslovilo Rakúsko aj Česká republika, Španielsko vyjadrilo k otázke embarga váhavý postoj. Nemecko je v otázke vyzbrojovania sýrskych povstalcov tiež opatrné. Spojené štáty už vyhlásili, že proti zrušeniu zbrojného embarga voči Sýrii zo strany EÚ nebudú mať námietky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu