Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

ČR zažila najchladnejší marec za posledné štvrťstoročie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Tohtoročný marec možno zaradiť v Českej republike k tým najchladnejším, odkedy sa na jej území pozoruje počasie: väčšia zima bola naposledy v roku 1987, sumarizoval dnes pre spravodajský server Mediafax meteorológ Martin Štros.

O tom, že tohtoročný záver zimy nie je práve normálny, už začínajú hovoriť nielen bežní ľudia, ale aj - inokedy upokojujúci - meteorológovia a klimatológovia. V noci z 10. na 11. marca sa v ČR prudko ochladilo a odvtedy tam studený vzduch zostáva už takmer tri týždne a podľa všetkých predpovedí ešte ďalší najmenej týždeň vydrží, píše Mediafax.

Jediným relatívne teplejším dňom bol 20. marec; okrem tejto výnimky, keď boli teploty priemerné, bolo v ostatné dni o 3-8 stupňov pod dlhodobým priemerom. Vôbec najviac od normálu vybočila nedeľa 24. marca, keď sa priemerná teplota pohybovala až desať stupňov Celzia pod priemerom.

Prvá tretina marca bola priemerná až ľahko nadpriemerná, a preto ako celok nebude marec podľa meteorológa Štrosa úplne najchladnejší. "Už teraz je však skoro isté, že bude chladnejší než marec roku 1996 (vtedy bola odchýlka od normálu -3,5 stupňa), ale nemal by prekonať marec roku 1987, ktorý sa skončil s odchýlkou dokonca päť stupňov Celzia od priemeru," dodal Štros.

Presná celková teplota tohtoročného marca ešte nie je spočítaná, ale odhad je taký, že záporná odchýlka od normálu bude okolo 4-4,5 stupňa C.

"Pretože posledným chladnejším marcom bol ten v roku 1987, môžeme konštatovať, že ten tohtoročný je najstudenejším za posledné štvrťstoročie," vysvetlil meteorológ. A aj keď štatistika môže mierne klamať, je napriek tomu možné, že tohtoročná situácia by mohla byť v rámci Česka rekordná, uzatvára Mediafax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu