Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ISS: Súkromná nákladná loď ukončila vesmírnu misiu za 60 miliónov dolárov

Súkromná nákladná loď ukončila misiu pri ISS Zobraziť galériu (4)
Súkromná nákladná loď ukončila misiu pri ISS (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Nákladná kozmická loď súkromnej spoločnosti SpaceX sa dnes odpojila od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a vracia sa naspäť na Zem.

Astronauti odpojili bezpilotnú kozmickú loď, zakotvenú na konci ISS, za pomoci 18 metrov dlhého robotického ramena. Manéver sa uskutočnil približne 403 kilometrov nad južnom časťou Tichého oceánu. Na diaľku riadený Dragon naložený vedeckými vzorkami a vyradeným zariadením z ISS by mal ešte dnes o 17.34 SELČ dopadnúť do vôd Pacifiku.

Súkromná nákladná loď ukončila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kozmickú loď spoločnosti SpaceX vyniesla na obežnú dráhu nosnáraketa Falcon-9, ktorá odštartovala 1. marca z Mysu Canaveral. S ISS sa však spojila až 3. marca, teda o deň neskôr, než bolo plánované. Dôvodom boli problémy s pohonnými jednotkami krátko po štarte.

Dragon priviezol pre momentálne trojčlennú posádku ISS vyše 1043 kilogramov nákladu. Išlo o druhú z 12 zásobovacích misií, ktorú SpaceX uskutočňuje na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) za 1,6 miliardy dolárov. Tento rok by po prvý raz mala letieť k ISS aj nákladná loď ďalšej firmy, spoločnosti Orbital Sciences.

Súkromná nákladná loď ukončila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

NASA sa obrátila na súkromné spoločnosti pri zásobovaní ISS po ukončení prevádzky svojich raketoplánov v roku 2011. Neskôr by mali dopravovať na stanicu aj astronautov, čo momentálne robí len Rusko. Američanov to však stojí viac než 60 miliónov dolárov za jednu cestu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu