Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protest proti homosexuálom prilákal v Paríži státisíce ľudí

Protest proti homosexuálom prilákal státisíce ľudí
Protest proti homosexuálom prilákal státisíce ľudí (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Státisíce Francúzov odmietajúcich uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia v nedeľu večer pochodovali ulicami Paríža, kde požadovali stiahnutie príslušného návrhu z parlamentu a vypísanie referenda.

Polícia počas protestu použila slzotvorný plyn a obušky proti niekoľkým stovkám demonštrantov, ktorí sa napriek zákazu zhromaždili na bulvári Champs-Élysées, a podľa vyhlásenia francúzskeho ministra vnútra Manuela Vallsa taktiež "desiatky" osôb zadržala. Zvyšní účastníci trasu v súlade so zákazom zmenili, pričom podľa organizátorov akcia prilákala 1,4 milióna ľudí. Predbežný odhad polície však hovorí o 300-tisícovej účasti.

Kontroverznú reformu, ktorá legalizuje uzatváranie manželstiev a osvojovanie si detí homosexuálnymi pármi, vo februári schválila dolná komora francúzskeho parlamentu a v apríli by mal o nej hlasovať Senát, kde by takisto nemala naraziť na väčšie prekážky. Odporcovia okrem iného poukazujú na dôsledky ekonomickej krízy, ktoré sú podľa nich dôležitejšie, vláda prezidenta Françoisa Hollanda ich však údajne ignoruje.

Neoficiálnou hovorkyňou hnutia proti manželstvám homosexuálov je pritom humoristka Virginie Tellennová používajúca pseudonym Frigide Barjot, ktorý je narážkou na filmovú hviezdu Brigitte Bardotovú a v preklade znamená "frigidný blázon". Podľa jej nedeľňajšieho vyhlásenia chcú aktivisti docieliť, aby sa prezident "staral o ekonomiku a nechal rodinu na pokoji".

Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci Hollandovej predvolebnej kampane. Inštitút manželstva by mal byť párom rovnakého pohlavia prístupný už v polovici roka 2013, a to napriek odporu zo strany francúzskej katolíckej cirkvi a iných skupín obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu