Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Rusku zmizlo 110-tisíc detí bez stopy: Smrť alebo machinácie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: east2west)

MOSKVA - Úrady na severnom Kaukaze, ktorý je súčasťou Ruskej federácie, nemajú predstavu o osude viac ako 100.000 detí. Tie sa síce podľa dokumentov riadne narodili, do škôl však nikdy nedorazili. Aj ruský miestodržiteľ v oblasti len odhaduje, či v hre je stále pomerne vysoká detská úmrtnosť, alebo skôr podvody okolo štátnych príspevkov na deti.

"Nedávno sme skúmali situáciu štatistikou v (severokaukazských) republikách. Prvé, čo bije do očí, je absencia presných údajov a obrovské rozpory ohľadom detí. Uvediem strašné číslo. Nemôžeme nájsť 110.000 detí," posťažoval si na porade s miestnymi hodnostármi prezidentov splnomocnenec pre Kaukaz, vicepremiér Alexander Chloponin. "Narodili sa, ale do škôl nenastúpili. Nikde nie sú. Nemáme ani úmrtné listy, ani informácie, či niekam odišli," dodal.

Pripustil, že v niektorých oblastiach Kaukazu sa stále uplatňuje zvyk pochovať mŕtve dieťa do západu slnka, a tak je možné, že tieto úmrtia unikli pozornosti úradov. O rozsahu a sile tejto tradície sa dá však len dohadovať. "Sú aj fakty svedčiace o tom, že dieťa je evidované jednoducho preto, aby rodičia dostávali príspevky a udržali si životnú úroveň," dodal.

Chloponin si posťažoval aj na to, že okolo sirôt panuje "normálna situácia" len v Čečensku a Dagestane, pretože tam sirotince neexistujú, zatiaľ čo všade inde sú problémy, pretože "v jednej krásnej chvíli sa inštitúcia detských domovov premenila na podnikanie a mnohí úradníci sa pričlenili k týmto domovom, cez ktoré putujú dávky na deti ... ".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu