Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Severná Kórea v pohotovosti: Namierila rakety na USA, Guam a Havaj!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea dnes oznámila, že namierila svoje strategické rakety na americké základne na území Spojených štátov, na ostrove Guam a na Havaji. Urobila tak v čase konania spoločného vojenského cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré potrvá do konca apríla.

"Od tohto momentu Najvyššie velenie Kórejskej ľudovej armády uvedie do bojovej pohotovosti číslo 1 všetky delostrelecké jednotky, vrátane útvarov strategických rakiet a ďalekonosného delostrelectva, ktoré budú namierené na všetky nepriateľské objekty v inváznych základniach na území USA, na Havaji a Guame," uviedla vo vyhlásení oficiálna severokórejská agentúra KCNA.

Juhokórejské ministerstvo obrany reagovalo tvrdením, že zatiaľ nezaznamenalo žiadnu nezvyčajnú aktivitu armády KĽDR, aktuálnu situáciu však bude pozorne sledovať. Čína ako hlavný spojenec Pchjongjangu vyzvala všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť.

Pchjongjang rozhnevali správy o preletoch amerických bombardérov B-52 nad Kórejským polostrovom, ktoré sú súčasťou každoročných vojenských manévrov s juhokórejskou armádou. KĽDR obvinila Washington, že využíva vojenské cvičenia v Južnej Kórei na prípravu nukleárneho a konvenčného útoku na Severnú Kóreu. Washington i Soul tvrdia, že cvičenie má výlučne obranný charakter.

Napätie okolo KĽDR sa vyostrilo po tretej severokórejskej jadrovej skúške z 12. februára. Severná Kórea nedávno pohrozila jadrovým útokom na Spojené štáty, na čo však podľa názoru expertov nemá ešte dostatočné technologické kapacity. Americké tichomorské základne sú ale v dosahu severokórejských rakiet stredného doletu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu