Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Latinská Amerika šalie: Desaťtisíce veriacich v uliciach vítajú nového pápeža

Radosť z novozvoleného pápeža Zobraziť galériu (2)
Radosť z novozvoleného pápeža (Zdroj: SITA)

BUENOS AIRES - Argentínsku metropolu Buenos Aires v stredu zaplavili desaťtisíce veriacich, ktorí vyšli do ulíc osláviť zvolenie ich bývalého kardinála Jorgeho Bergoglia za nového pápeža Františka I. Po oznámení výsledku konkláve Argentínčania nadšene tlieskali, šoféri trúbili autami a niektorí radosť prejavili aj spontánnym plačom.

Podobne sa oslavovalo aj v ďalších mestách Latinskej Ameriky, keďže Bergoglio sa stal prvým pápežom pochádzajúcim z tejto časti sveta. Ku katolíckej cirkvi sa tam hlási až viac ako pol miliardy obyvateľov, Petrov stolec napriek tomu nikdy neovládol pápež pochádzajúci odtiaľto.

Takto to vyzeralo na letisku v Buenos Aires:

Kardinála Bergoglia zvolili za hlavu katolíckej cirkvi 115 účastníci konkláve, ktorí sa v stredu zhromaždili vo vatikánskej Sixtínskej kaplnke. O úspešnej voľbe informovali prostredníctvom nabielo zafarbeného dymu vypusteného z provizórneho komína. František I. už predstúpil aj pred veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra, krátko sa im z balkóna tamojšej baziliky prihovoril a spoločne sa s nimi pomodlil.

Exkardinál Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v argentínskom Buenos Aires. V roku 1998 ho vysvätili za arcibiskupa a v roku 2001 za kardinála. V čase zvolenia za pápeža dosiahol vek 76 rokov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu