Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gavenda: Nového pápeža bude cítiť, je to človek modlitby

Marián Gavenda
Marián Gavenda (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Od nového Svätého Otca Františka I. sa podľa katolíckeho kňaza Mariána Gavendu dá čakať, že vnesie vitalitu Latinskej Ameriky do vymierajúcej Európy. Ako povedal Gavenda, nového pápeža bude cítiť. Upozornil, že v Latinskej Amerike sa žije v kontexte sociálnych problémov, ktoré však cirkev rieši. Jeho duch modlitby bude zas oslovovať spiritualitu veriacich.

„Je to človek modlitby. Syn železničiara, ktorý si sám varil. Teda hierarcha, ktorý žil civilným životom,“ zdôraznil Gavenda.

Gavenda je voľbou kardinálov potešený, pretože nová hlava katolíckej cirkvi pochádza z robotníckej rodiny, čo je dôležité, pretože dokáže pochopiť jednoduchých ľudí. Gavenda ocenil, že nový pápež vie po nemecky. „Je to jezuita, ale duch má františkánsky. Jeho jednoduchá civilnosť je dobrý signál,“ upozornil.

Gavenda v úvodnom príhovore pápeža Františka I. cítil určité črty spirituality Jána XXIII. „Jeho pozdrav na záver. Jeho jednoduchosť, dobrosrdečnosť. Modlitba za Benedikta XVI. Skôr ako udelil požehnanie, poprosil o modlitbu za seba. Išiel svojou originálnou cestou, a to spontánne,“ konštatoval s tým, že ide o kombináciu jednoduchosti a otvorenosti.

Nový pápež bol dvakrát predsedom argentínskej biskupskej konferencie, kde je podľa Gavendu živá diskusia o sociálnych problémoch. „Pozná teda realitu. Pozná nové modely života cirkvi, ako sú napríklad malé komunity."

Jeho voľba je podľa Gavendu prelom voči Južnej Amerike. Je to prvý pápež, ktorý pochádza z iného kontinentu ako je Európa. Bergoglio sa nespomínal medzi favoritmi na zvolenie. „Keď civilní ľudia považujú niekoho za favorita na pápeža, je omyl pravdepodobnejší,“ povedal Gavenda. Podľa neho voľbou kardináli ukázali, čo považujú za svoju najväčšiu prioritu. Gavendovi neprekáža ani vek nového pontifika. „Niekto v 65 rokoch môže byť menej dynamický, ale sú to aj individuálne danosti,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu