Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Meno nového pápeža veľkým prekvapením: Nikto to nečakal!

František je novým pápežom Zobraziť galériu (2)
František je novým pápežom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zrejme nikto, ani samotní kardináli, nečakali, že sa podarí nového pápeža zvoliť tak rýchlo. František sa stal hlavou rímskokatolíckej cirkvi už na piaty pokus. Vatikanisti pritom predpovedali, že voľba bude úspešná najskôr na tretí deň, čiže vo štvrtok.

Len málokto by pred pár hodinami tipoval, že meno najvyššieho predstaviteľa Svätej stolice bude známe už dnes. Stalo sa tak krátko po ôsmej hodine večer, keď sa na balkóne baziliky Sv. Petra objavil argentínsky arcibiskup Jorge Mario Bergoglio, ktorý prijal pápežské meno František.

Pápež František I.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Kardináli sa na jeho voľbe zhodli pomerne rýchlo, už počas piateho tajného hlasovania. Je síce pravdou, že za posledných sto rokov konkláve nikdy netrvalo dlhšie ako päť dní, aj tak ale táto správa väčšinu veriacich prekvapila. Františkovho predchodcu Benedikta XVI napríklad zvolili ešte o jedno hlasovanie skôr.

Novozvolený pápež František nepatril k horúcim favoritom na Petrov úrad, hoci pred ôsmimi rokmi, keď sa pápežom stal Joseph Ratzinger, ním ešte bol. Má už totiž 76 rokov a panoval všeobecný predpoklad, že kardináli vyberú mladšieho kandidáta. Okrem toho je známe, že Jorge Mario Bergoglio má ťažkosti s dýchacím ústrojenstvom. Mnohí sa preto pýtajú, či mu bude dopriaty dostatočne dlhý čas na to, aby reformoval cirkev, ktorá je poznačená mnohými škandálmi vrátane pedofílie kňazov či praním špinavých peňazí vo Vatikáne.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu