Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Berlusconiho čaká ďalší proces aj vyšetrenie očí

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Neapolská prokuratúra v pondelok požiadala sudcu, aby urýchlene stanovil začiatok procesu s bývalým talianskym premiérom Silviom Berlusconim. Urobil tak pre "jednoznačnosť" dôkazov, podľa ktorých mal Berlusconi v roku 2006 podplatiť vládneho senátora a vyvolať tak predčasné voľby.

V prípade takejto žiadosti prokuratúry má sudca desať dní na rozhodnutie, ktoré by spôsobilo vynechanie postupov vyžadovaných pred samotným začiatkom procesu. Podľa prokuratúry mal Berlusconi zaplatiť tri milióny eur za senátorovo pripojenie sa k vtedajšej opozícii, čo v konečnom dôsledku viedlo k pádu krehkej vlády Romana Prodiho. Následné predčasné parlamentné voľby vyhrala Berlusconiho strana.

Expremiéra sa týka aj pondelňajšie nariadenie milánskeho súdu, ktorý požiadal o jeho lekárske vyšetrenie. To má potvrdiť, či mediálny magnát naozaj trpí vážnymi zdravotnými ťažkosťami, ktoré mu bránia zúčastňovať sa na pojednávaniach týkajúcich sa obvinení zo sexu s neplnoletou prostitútkou a zneužitia právomocí.

Berlusconi je od piatka, keď sa malo konať pojednávanie, v nemocnici so zápalom očných spojiviek. Súd tak preložili, no podobný scenár sa odohral aj v pondelok. Milánsky súd chce preto teraz vedieť, aké závažné je jeho ochorenie. Expremiér, ktorému v tejto veci hrozí 12 rokov za mrežami, údajné trpí aj problémami s vysokým tlakom. Proces je vo finálnej fáze.

Kontroverzný Talian čelí viacerým procesom, najmä pre daňové zločiny a korupciu. Minulý rok ho milánsky súd poslal na rok do väzenia za krátenie daní. To mu však nebránilo opätovne kandidovať vo februárových parlamentných voľbách a spôsobiť, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa ocitla v politickom pate. Berlusconi naposledy sedel v premiérskom kresle v novembri 2011, keď pod tlakom zlej ekonomickej situácie a škandálov odstúpil. Kontroverzný politik patrí medzi najbohatších Európanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu