Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bersani bude s Berlusconim rokovať o voľbe prezidenta

Pier Luigi Bersani
Pier Luigi Bersani (Zdroj: SITA)

RÍM - Taliansky stredoľavicový líder Pier Luigi Bersani v utorok vyhlásil, že napriek neschopnosti zostaviť spoločnú vládu bude v priebehu týždňa rokovať so svojim hlavným politickým súperom, expremiérom Silviom Berlusconim.

Podľa vyjadrenia pred televíznymi kamerami by však predmetom stretnutia nemalo byť riešenie povolebného patu, ale voľba nového prezidenta v parlamente naplánovaná na 18. apríla. Bersani tiež počas vystúpenia v programe verejnoprávnej stanice Rai 3 potvrdil, že naďalej odmieta vytvorenie takzvanej veľkej koalície s Berlusconim a uprednostňuje menšinovú vládu odkázanú na podporu zo strany protivníkov. Stretnutie s Berlusconim by sa podľa neho mohlo uskutočniť vo štvrtok alebo v piatok.

Stredoľavicový blok na čele s Bersaniho Demokratickou stranou (PD) koncom februára získal väčšinu v poslaneckej snemovni, vzhľadom na slabé postavenie v Senáte však nemôže samostatne vládnuť. Bersani sa snažil dohodnúť na spolupráci s Hnutím piatich hviezd pod vedením bývalého komika Beppeho Grilla, ktoré je najsilnejšou samostatnou stranou v parlamente a býva tak označovaná za neoficiálneho víťaza.

Hnutie stavajúce na odpore verejnosti voči tradičným politikom však odmieta pomáhať ktorémukoľvek zo súperov. Tretím významným hráčom je Berlusconiho stredopravicová koalícia, s ktorou odmieta spolupracovať rovnako Grillo, ako aj Bersani.

"Mali by prestať s navrhovaním veľkej koalície. Ak majú nejaký iný šialený nápad, tak nech ho predložia," povedal Bersani napriek čoraz častejším výzvam z vlastných straníckych radov, aby viedol dialóg s Berlusconiho zoskupením Ľud slobody. Líder PD ďalej vyhlásil, že ak to bude potrebné, je pripravený odstúpiť z terajšieho postu v záujme "svojej krajiny".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu