Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Venezuela: Capriles bude kandidátom opozície v prezidentských voľbách

Henrique Capriles
Henrique Capriles (Zdroj: SITA)

CARACAS - Vodca venezuelskej opozície a guvernér štátu Miranda Henrique Capriles sa rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách vyhlásených po smrti Huga Cháveza na 14. apríla. Oznámil to oficiálne v nedeľu.

"Ako môžeme nebojovať? Budem bojovať s vami všetkými, neuvoľním ti cestu, Nicolas (Maduro, kandidát provládnych síl a dočasný prezident, ktorého si za svojho nástupcu vybral sám Chávez), budeš ma musieť poraziť na hlasy," citovali 40-ročného Caprilesa venezuelské médiá.

Capriles oficiálne zaregistruje svoju kandidatúru dnes, keď sa skončí štátny smútok za Cháveza, ktorý trpel rakovinou a zomrel 5. marca vo veku 58 rokov.

Vodca opozície kritizoval venezuelskú vládu, ktorá podľa jeho názoru zneužila obdobie smútku a už počas neho začala kampaň na podporu 50-ročného Madura. Capriles v tejto súvislosti povedal, že v posledných mesiacoch Maduro klamal obyvateľov pokiaľ ide o zdravotný stav Cháveza.

Maduro už stačil obviniť Caprilesa, že rozosieva nenávisť. "Ukázali ste svoju pravú tvár - fašistickú," povedal Maduro v televíznom prejave. Vo vlaňajších októbrových voľbách síce Chávez Caprilesa, ktorý často nosieva bejzbalovú čiapku a tenisky, porazil so ziskom 55 percent hlasov, guvernér však získal 44 percent hlasov - to bol dovtedy najväčší úspech opozície proti Chávezovi.

Niektorí pozorovatelia pochybujú o tom, že Venezuela bude schopná zorganizovať predčasné voľby načas. Predsedníčka volebnej komisie Tibisay Lucenová však vyhlásila, že elektronický hlasovací systém je na voľby pripravený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu