Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Saudská Arábia umožnila popravy zastrelením: Je nedostatok katov s mečom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RIJÁD - Saudská Arábia poverila regionálnych guvernérov, aby schvaľovali tresty smrti zastrelením popravnou čatou ako náhradný spôsob verejných popráv sťatím, čo je tradičná metóda popravovania v kráľovstve v Perzskom zálive. Informoval o tom dnes denník Arab News vychádzajúci v angličtine.

Denník neuviedol žiadne vysvetlenie tohto opatrenia. Iný denník Al-Júm však v nedeľu napísal, že dôvodom zmeny je nedostatok katov s mečom.

Arab News dodal, že komisia ministrov teraz zvažuje formálne zrušenie popravovania sťatím. Západ kritizuje Saudskú Arábiu za vysoký počet popráv, nedôslednosť v uplatňovaní zákona a za verejné popravovanie sťatím. Medzi hrdelnými zločinmi, ktoré sa vlani skončili popravou, patrila vražda, ozbrojená lúpež, pašovanie drog a čarodejníctvo.

Saudská Arábia popravila tento rok zatiaľ 17 ľudí, uviedla tento mesiac organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International - v porovnaní s 82 v roku 2011 a s podobným počtom v minulom roku 2012. Denník al-Júm informoval o správe vládneho výboru pre vyšetrovanie a trestné stíhanie, v ktorom sa uvádzalo, že vláda uvažuje o využívaní popravnej čaty, pretože niektorí kati prichádzajú neskoro na verejné námestia, kde sa zvyčajne popravy vykonávajú.

Katov je podľa správy nedostatok a tak musia občas precestovať dlhé vzdialenosti na miesto popravy, kvôli čomu niekedy meškajú. V správe výboru sa uvádzalo, že smrť zastrelením popravnou čatou nie je porušením islamského práva šaría. Saudskoarabský justičný systém je založený na prísnej podobe šaríe. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu