Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Do Vatikánu pricestovalo pred konkláve 103 zo 115 kardinálov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Kardináli z celého sveta sa dnes zhromaždili vo Vatikáne na prvom kole stretnutí pred konkláve, tajnou voľbou nového pápeža. Povesť Vatikánu je pritom poznamenaná škandálmi, ktoré sa odohrali medzi jeho múrmi aj mimo nich, a zároveň ešte neutíchajú ohlasy na rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť z pápežského stolca.

Vatikán dnes oznámil, že pricestovalo už 103 zo 115 kardinálov, ktorí budú voliť hlavu rímskokatolíckej cirkvi. Dekan kolégia kardinálov Angelo Sodano upozornil, že termín konkláve nebude stanovený, kým nepricestujú všetci kardináli.

K prvým nariadeniam v tejto situácii patril sľub mlčanlivosti, ktorý musel zložiť každý kardinál. Zaviazal sa, že bude zachovávať "prísnu mlčanlivosť o všetkých záležitostiach, ktoré akýmkoľvek spôsobom súvisia s voľbou pápeža".

Kolégium kardinálov sa takisto dohodlo, že pošlú Benediktovi XVI. posolstvo v mene celej skupiny - "na texte sa už pracuje", dodal Vatikán. Kardináli na stretnutiach pred konkláve majú za úlohu stanoviť termín začiatku voľby nového pápeža a začať procedúry na jej prípravu. Jednou z nich je uzavretie Sixtínskej kaplnky pre návštevníkov a ďalšou je uvoľnenie vatikánskeho hotela aj jeho kontrola, či tam nie je umiestnené odpočúvacie zariadenie, ktoré by monitorovalo tajné rozhovory kardinálov.

Prvý deň diskusií bol opäť poznamenaný škandalóznymi odhaleniami, keďže škótsky kardinál Keith O'Brien sa priznal, že sa v 80. rokoch minulého storočia dopustil nevhodného sexuálneho správania, ktoré neprináleží postaveniu kňaza, arcibiskupa či kardinála.

O'Brien minulý týždeň rezignoval z úradu arcibiskupa arcidiecézy St. Andrews a Edinburgh a vyhlásil, že sa nezúčastní ani voľby pápeža. Reagoval tak na štyroch mužov, ktorí prišli s obvineniami, že sa k nim nevhodne správal - je to vôbec prvýkrát, čo sa kardinál zdrží voľby pápeža kvôli osobnému škandálu.
          

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu