Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český Senát schválil historicky prvú ústavnú žalobu na prezidenta!

Václav Klaus
Václav Klaus

PRAHA - Český Senát schválil dnes návrh historicky prvej ústavnej žaloby na prezidenta. Za návrh, ktorý Václava Klausa obviňuje z velezrady pre kontroverznú novoročnú amnestiu a okolky s podpisom zmlúv a menovaním sudcov, sa vyslovilo 38 senátorov, zostávajúcich 30 bolo proti. Informovala o tom internetová stránka Českej televízie.

O Klausovej vine rozhodne Ústavný súd. Predseda Senátu Milan Štěch uviedol, že hornú komoru parlamentu bude na Ústavnom súde zastupovať jeden z predkladateľov návrhu Jiří Dienstbier. Za podanie ústavnej žaloby bolo 38 senátorov zo 68 prítomných.

Dienstbier na tlačovej konferencii vyhlásil, že Senát podaním žaloby splnil svoju povinnosť chrániť Ústavu ČR. "Neúcta k pravidlám vedie na protiústavné scestie, tomu musel Senát zabrániť," poznamenal podpredseda ČSSD s tým, že od Ústavného súdu očakáva, že posúdi k akému hlbokému porušovaniu zo strany prezidenta došlo. "Bude to dobré aj do budúcnosti, aby sa predišlo porušovaniam Ústavy," dodal.

Podľa podpredsedu ODS Jiřího Pospíšila v Senáte zvíťazil politický pohľad nad odborným. "Dôjde k poškodeniu dobrého mena Českej republiky v zahraničí," tvrdí. Klausova novoročná amnestia podľa Pospíšila nebola porušením ústavy.

Pre Ústavný súd bude žaloba na prezidenta prioritou, rozhodnutie sa však očakáva najskôr v priebehu týždňov. Podľa nového generálneho sekretára ÚS Ivo Pospíšila je reálne, že by mohol súd rozhodnúť koncom marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu